Depresyon türleri: Depresyonla ilişkili ana tanı MDB olsa da depresyonun başka türleri de vardır. Her depresyon türünün kendine özgü belirtileri vardır.

Majör depresif bozukluk (MDB): Depresyon denilince çoğu insanın aklına MDB geliyor. Aynı zamanda en sık görülen depresyon tanısıdır. En az 2 hafta süren depresif bir ruh hâlinin yanı sıra eskiden keyif aldığınız aktivitelerden zevk alamama durumu yaşıyorsanız, MDB kriterlerini karşılıyor olabilirsiniz. Çocuklarda ve gençlerde MDB, üzüntüden ziyade sinirlilik gibi de görünebilir.

Doğum sonrası depresyon

Doğum sonrası depresyon, yeni doğum yapmış kişilerde ortaya çıkabilen depresyondur. Doğum yapmamış diğer ebeveynlerde ve bakıcılarda da ortaya çıkabilir. Tipik olarak doğum sonrası depresyon doğumdan sonraki ilk ayda başlayabildiği gibi hamilelik sırasında da başlayabilir. Depresyon geçmişiniz varsa doğum sonrası depresyon yaşama olasılığınız daha yüksek olabilir.

Mevsimsel duygusal bozukluk

Mevsimsel duygulanım bozukluğu, mevsimsel değişikliklerin tetiklediği bir depresyon alt türüdür. Kış ve sonbahar aylarında daha sık görülse de yaz aylarında da ortaya çıkabilir. Yılın belirli bir döneminde sürekli üzüntü veya enerji eksikliği fark ederseniz, mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Tedavi ışık terapisini, tutarlı uyku rutinleri oluşturmayı ve konuşma terapisini içerir.

Kalıcı depresif bozukluk (distimi)

Daha önce distimi ve kronik majör depresyon olarak bilinen kalıcı depresif bozukluk (KDB), en az 2 yıl süren bir depresyon şeklidir. Tedavisi diğer depresyon türlerine göre daha zor olsa da belirtilerinden kurtulmak mümkündür. Size KDB teşhisi konulursa, muhtemelen sizin için en uygun tedavi stratejisini oluşturmak için sağlık uzmanınızla birlikte çalışacaksınız.

Bipolar bozukluk depresyonu

Bipolar bozukluğun bazı türleri depresif dönemleri içerir. Bazen depresif dönemler mani veya hipomani dönemleriyle dönüşümlü olarak ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluk depresyonunun tedavisi diğer depresyon tedavisi yaklaşımlarından farklı olabilir. Örneğin, bipolar bozukluğun doğası gereği, antidepresanlar bipolar bozukluk belirtilerini yönetmenin her zaman güvenli bir yolu değildir.

Diğer depresyon alt tipleri

ü  Endişeli

ü  Melankolik

ü  Psikotik

ü  Katatonik

ü  Atipik

Bir terapistle konuşursanız bu saydıklarımın herhangi birinin sizin için geçerli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. (Devamı 3.Bölümde)