Son dönemde dünya genelinde, COVID-19 salgınında yeni bir döneme girmiş gibi görünüyoruz.

Yeni varyantlar, aşılama kampanyalarındaki değişkenlikler ve gevşetilen önlemler, salgının seyrinde belirsizlik yaratıyor. Özellikle bazı bölgelerde vaka sayılarında artışlar yaşanıyor. Peki, corona virüsü geri mi dönüyor? Yeni varyantlar, özellikle Delta ve Omicron gibi, salgının seyrini etkilemekte. Bu varyantlar daha hızlı yayılabilme potansiyeline sahip olabilirler.

Bununla birlikte, aşılama kampanyaları ve önlemler salgının yayılmasını kontrol altında tutmada önemli bir rol oynamaktadır. Önlemlerin gevşetilmesi, toplumun günlük yaşantısına dönüşünü sağlamış olsa da bu durum salgının tekrar hızlanmasına sebep olabilir. Özellikle kış aylarında, kapalı alanlarda insanlar arasındaki temasın artmasıyla birlikte, salgının yeniden yükselme riski de artabilir. Sağlık otoriteleri, aşılamaya devam edilmesi, maske kullanımı gibi önlemlerin sürdürülmesi, sosyal mesafe gibi kurallara uyulması konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle aşısız veya eksik aşılanmış kişilerin korunması, hijyene dikkat edilmemesi ve toplum bağışıklığının güçlendirilmesi önem arz etmekte. Bu süreçte, güncel bilgilere ve sağlık otoritelerinin önerilerine uygun davranmak, salgının kontrol altına alınmasında kritik bir öneme sahip.

Çocukların okullarda yaygın olarak hastalanmasının sebeplerinden birisi de bu olabilir. Havasız ve hijyensiz bir ortam, hasta çocuklarını bilinçsizce hala okula göndermek isteyen ebeveynler. Mesafe ve kurallara uyulmaması hepsinin geçmeyen grip ve öksürükler de tetikleyici önemli bir rolü vardır.  Tekrar kapanma istemiyorsak, ki bunun için en önemli sağlık çalışanları ve çocukların eğitimini etkileyecektir, hemde hayatın normal akışında seyretmesi için herkes bilinçlendirmeli ve tüm kurallara çok dikkat etmelidir.

Tutku Savur