Depresyon dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanı etkileyen en yaygın zihinsel sağlık sorunlarından biridir.

Yeni yayımlanan Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki her ülkede ruhsal sağlık bozukluklarında artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan son rapor dünya genelinde ruh sağlığı hastalıklarının arttığını ortaya koydu. Başraportör Harward Tıp Profesörü Vikram Patel "Durum aşırı derecede vahim ama hiçbir ülke bu konuda yeterince yatırım yapmıyor. İnsanlarda ruh sağlığı kadar başka hiçbir sağlık durumu ihmal edilmedi." diyor. Rapora göre dünyanın her ülkesinde ruh sağlığı bozukluklarındaki bu artışın küresel ekonomiye maliyeti, toplu bir önlem alınmazsa, 2010 ile 2030 arasında 16 trilyon doları bulacak. Psikiyatri, halk sağlığı ve nörobilim alanında 28 uzman, çok sayıda hasta ve savunucu grupları tarafından hazırlanan raporda, ruh sağlığı konusunda dünya çapında büyüyen krizin insanlar, toplumlar ve ekonomiler üzerinde kalıcı zararlara yol açabileceği vurgulanıyor. Profesör Patel maliyetlerin bir kısmının doğrudan sağlık hizmetleri, ilaç ve terapilerinden oluşacağını belirterek, çoğunun ise üretkenlik kaybı, sosyal refah, eğitim ile yasa ve düzene harcama gibi dolaylı yollardan olacağını kaydetti.

Dünya Çapında 300 milyon Kişi Depresyonda

DSÖ tarafından yapılan tahminlerde, dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın depresyon, 50 milyon insanın bunama yaşadığı, 23 milyon insanın şizofren ve 60 milyonun da bipolar bozukluğu rahatsızlığından etkilendiği kaydedildi.

Umutsuzluk duygusu, "bunalmış" olma hissi ve eskiden size keyif veren şeylerden zevk alamama; bunlar dünyadaki en yaygın zihinsel sağlık sorunlarından biri olan depresyonun bazı yaygın belirtileridir. Klinik depresyon,  biyolojik veya klinik depresyon ve majör depresif bozukluk (MDD) gibi birçok isimle anılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaklaşık 280 milyon insanın depresyonla yaşadığını tahmin ediyor. Sabahları uyanıp işe gitmek, giyinmek veya yemek vaktinde yemek yemek gibi basit şeyler bile depresyonda olduğunuzda size büyük engeller gibi gelebilir. Depresyon belirtileri birçok biçime bürünebilir ve bu durumu yaşayan bireylerin durumları ve deneyimleri tam olarak aynı değildir. Depresyondaki bir kişi başkalarına her zaman üzgün görünmeyebilir. Arkadaşlarınız veya aileniz depresyon belirtilerini fark ettiğinde yardım etmek isteyebilir ancak nasıl yapılacağını bilemeyebilirler.

Depresyon nedir?

Türkiye Ruh Sağlığı Profili Çalışması'nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığı kadınlarda % 5.4, erkeklerde % 2.3, tüm nüfusta % 4.0 olarak verilmektedir. Görüldüğü gibi kadınlarda iki kat daha fazladır. Klinik depresyon, genellikle günlük yaşamınızda sizi tükettiği için sevdiğiniz birini kaybettiğinizde, bir ilişkiniz bittiğinde veya işten çıkarıldığınızda yaşadığınız üzüntü veya kederden farklıdır. Üzüntüden farklı olarak depresyon yalnızca bir veya iki gün sonra bitmez. Haftalarca devam edebilir, işinize veya okulunuza, başkalarıyla olan ilişkilerinize ve hayattan keyif almanıza engel olabilir. Bazı insanlar depresyonun getirdiği umutsuzluğu yaşarken, içlerinde kocaman bir boşluk açılmış gibi hissederler. Kayıtsızlık ve anhedoni (mutsuz olma ve yapılan herhangi bir eylemden keyif alamama ve mutlu olamama hastalığı) ya da zevk alamama, depresyonun yaygın görülen yönleridir.

Depresyon Belirtileri ve Tanısı

Muhtemelen durumunuzu teşhis edebilecek bir psikolog, psikiyatrist veya klinik sosyal hizmet uzmanı gibi bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşacaksınız. Bir pratisyen hekim veya aile doktoru ilk tanıyı koyabilse de, bir uzman tam takip ve tedavi sağlayabilir.

Aşağıdaki semptomların çoğunu 2 hafta veya daha uzun bir süre boyunca her gün yaşıyorsanız, depresyon tanısı kriterlerini karşılıyor olabilirsiniz:

  •   Kalıcı bir yalnızlık veya üzüntü hissi
  •   Enerji eksikliği
  •   Umutsuzluk duyguları
  •   Çok fazla veya çok az uyumak
  •   Çok fazla veya çok az yemek
  •   Yoğunlaşma veya dikkat ile ilgili zorluklar
  •   Keyifli aktivitelere veya sosyalleşmeye olan ilginin kaybı
  •   Suçluluk ve değersizlik duyguları
  •   Ölüm ya da intihar düşünceleri

Depresyon kişiden kişiye çok farklı görünebilir ve belirtilerin yoğunluğu da farklılık gösterebilir. Ayrıca depresyonunuz varsa her semptomu yaşamayabilirsiniz. Depresyon çocuklarda yetişkinlerden farklı şekilde ortaya çıkabilir. Çocuklardaki bazı semptomlar kaygı veya kaygılı davranışları içerebilir. (Devamı 2.Bölümde)