Stres,korku ve kaygı bu 3 şeyde vücut anında savunmaya geçer. Bu da 3 farklı komplikasyona neden olur.

Savunma durumuna geçen vücut,insanın kendisini savunmak için kullandığı kol ve bacaklara kan pompalar, bu kanıda sindirim sisteminden çeker. Özellikle sporcularda musabaka öncesi mide ve bağırsak problemi yaşaması o yüzden tesadüf değildir. Savunma için gerekli olan enerjiyi vücut bağışıklık sistemimizden kullanılan enerjiyi kısarak kullanır bu da bağışıklık sistemimizi zayıflamasına ve sporcuların kolay hastalanmasına neden olur.

Normal bir durumda iken beynin ön bölümü aktif,stresli ve kaygılıyken ise beynin arka tarafı aktif hale gelir. Beynin ön tarafı bilinçli, arka bölümü ise bilinçsiz hareketi temsil eder. Dolayısıyla stres yönetimini yapamayan bir sporcu bilincsiz hareketler yapabilir. Mesela deprem anında yasadığı korku yüzünden kendisini 10. Kattan aşağı atan insanları duymuşsunuzdur bu davranışın sebebi kaygıyla birlikte beynin arka bölümünün aktifleşmesidir. Yada futboldan örnek verecek olursak,O an ki kaygı ve heyecanını yönetemeyen kalecinin kuralı unutup geri pası eliyle alması yada iyi pas alıp kaleciye çalım atan futbolcunun heyecandan boş kaleye gol kaçırması gibi daha nice örnekler var.

Aslında burda ki amaç doğal olan tüm bu duyguları nasıl işlediğimiz ve yaşam alanımızı isgal eden bizi başarısızlığa sürükleyen yanlarını nasıl yonetebiliriz önce onu ögrenmek lazım.

Spor musabakalarında duygu durumunu yönetemeyenler icin bir uzmandan destek ve yardım almalarını tavsiye ederim.