Eğitim Haberleri

10.Sınıf Kimya Mol Kavramı Soru Çözümü PDF

Amedeo Avogadro, atom kütlelerini belirlerken tek tek atomların kütlelerini ölçmek yerine belirli miktarlardan alarak kütlelerini hesaplamıştır. 10.Sınıf Kimya Mol Kavramı Soru Çözümü PDF

Abone Ol

Kullanmış olduğu madde miktarlarında ortalama 6.02 x 10^23 tanecik olduğunu keşfetmiş ve bu sayıya Avogadro sayısı denmiştir. Avogadro, bütün maddelerin 6.02 x 10^23 tanecik içeren kısımlarına 1 mol adını vermiştir.

Bağıl Atom Kütlesi

 John Dalton, atom kütlelerini ilk kez hidrojen elementini referans alarak hesaplamıştır. Günümüzde ise atom kütleleri C atomuna bağlı olarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle atom kütlelerine bağıl atom kütlesi denir. 1 tane C atomunun 1/12'sinin kütlesi, 1 akb (atomik kütle birimi) olarak kabul edilmiştir. Örneğin, 1 tane Mg atomunun kütlesi 24 akb, 1 tane H atomunun kütlesi 1 akb, ve 1 tane O atomunun kütlesi 16 akb şeklinde hesaplanır.

Mol Kütlesi (MA)

Bir maddenin 1 molünün kütlesidir ve birimi g/mol'dür. MA ile gösterilir. Bileşiklerin veya çok atomlu moleküllerin mol kütlesi, atom kütlelerinin atom sayıları ile çarpılması sonucu hesaplanır. Örneğin, N atomu mol kütlesi 14 g/mol, N2 molekülünün mol kütlesi ise 28 g/mol'dür.

İzotoplar ve Ortalama Atom Ağırlığı

 Doğada izotopları bulunan atomların izotoplarının doğada bulunma yüzdeleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle bu atomların atom ağırlıkları ortalama atom ağırlığı olarak hesaplanır.

Soru 1: C Elementinin Kütlesi ve Mol Kütlesi İlişkisi

 CaCO3 bileşiğinin bir molündeki C elementinin kütlesi ile C elementinin mol kütlesinin oranıyla ilgili doğru olan seçenek: A) Avogadro sayısına eşittir.

Soru 2: Metan ve Oksijen Gazlarının Karşılaştırılması

 Normal koşullarda eşit kütleli metan(CH4) ve oksijen (O2) gazları için doğru olan seçenekler: D) I ve II

Soru 3: NO2 ve N2O Gazlarının Karşılaştırılması

 Normal koşullarda hacimleri eşit olan NO2 ve N2O gazları için yanlış olan seçenek: C) Öz kütleleri farklıdır.

Soru 4: Fe2O3 ve Fe3O4 Bileşiklerinin Karşılaştırılması

 Demir ile oksijen arasında oluşan Fe2O3 ve Fe3O4 bileşikleri için doğru olan seçenekler: D) II ve III

Soru 5: Ortalama Atom Kütlesi Hesaplaması:

Bir X atomunun tabiatta bulunan iki izotopundan kütle numarası 80 olan bulunma yüzdesi % 75, kütle numarası 82 olan izotopun bulunma yüzdesi % 25'tir. Buna göre bu atomun ortalama atom kütlesi: C) 66,2'dir.