Öğrenci velilerinin bu konudaki tepkileri sürerken bazı okul sahipleri, kurumları ya satmaya ya da kiralamaya yönelik ilanlar vermeye başladı. İşin ilginç yanı bazı ilan sahipleri, okullarını daha çekici hale getirmek için öğrencili ifadeleri kullanarak dikkat çekmeye çalışıyor. Ancak bu durum eğitimdeki kalite ve güvenilirlik konusundaki endişeleri daha da derinleştiriyor.

Özel okulların satış ve kiralama süreçleri yalnızca ekonomik mesele olmanın ötesinde, birçok ailenin geleceğini doğrudan etkileyen konudur. Eğitimdeki bu belirsizlik velilerin kaygılarını artırırken eğitim sisteminin kötüleştiğine dair sorgulamaları da beraberinde getiriyor. Veliler, çocuklarının hangi okula gideceği konusunda karar vermekte zorlanıyor.

Devren Okul Kiralama ve Satma Nedir?

Okulların Kapanma Tarihi

Son dönemde özel okul sektörü devren kiralama ile satma işlemleriyle gündeme gelmeye başladı. Yapılan işlem mevcut kiracının kiraladığı okulun kullanım hakkını başka kişiye devretmesi anlamına geliyor. Yani, mevcut kiracı okulun işletme haklarını ve içindeki eşyaları yeni kiracıya devrediyor.

Eğitim kurumlarının özellikle ekonomik zorluklar ve çeşitli sebeplerle devredilmesi, sektördeki değişimlerin en önemli göstergelerinden biri haline geldi. Birçok okul sahibi çeşitli nedenlerle okulu devretme veya kiralama kararı alabiliyor. Verilen kararlar mali sıkıntılar, kişisel nedenler veya yeni fırsatlar arayışından kaynaklanıyor.

Özel Okul Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye'deki özel okul ücretleri 300.000 TL seviyesinden başlamakta. Ancak fiyatlar okulların sunduğu hizmetler ve eğitim kalitesine göre oldukça değişkenlik gösterebiliyor. Ailelerin, çocuklarının eğitimine yönelik yatırımları yaparken okulların sunduğu imkanları ve eğitim programlarını da göz önünde bulundurmaları önemli. Özel okullarda okumak ekonomik açıdan zorlu olmasının yanında artık okullarda satış ilanında yerini almaya başladı.

Eğitim Ödeneği Bekleyen Öğretmenlere Müjde! 2024-2025 Dönemi Ücreti Belli Oldu Eğitim Ödeneği Bekleyen Öğretmenlere Müjde! 2024-2025 Dönemi Ücreti Belli Oldu

Yabancı okullarda ise durum daha da dikkat çekici. Geçtiğimiz yıl hazırlık sınıflarındaki ücretler neredeyse iki katına çıkarak 1 milyon liraya yaklaşıyor. Bu durum, aileler için önemli bütçe planlaması gerektiriyor. Yabancı liseler eğitim kalitesini artırmak amacıyla hazırlık sınıflarında yalnızca eğitim masrafları için 800.000 ila 900.000 TL arasında bir ücret talep ediyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR