Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1. ve 5. sınıf öğrencilerinin şube belirleme işlemlerini kura yöntemiyle gerçekleştirdi. Bu yöntemle, ilkokula yeni başlayan öğrencilerin hangi şubede ve hangi öğretmenle eğitim alacakları belirlendi. Kura sonuçları 28-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında açıklandı ve veliler, sonuçları e-okul sistemi üzerinden görüntüleyebiliyor.

E-okul sistemi, velilere ve öğrencilere kolay erişim imkanı sunarak, şube ve öğretmen bilgilerini güvenli bir şekilde öğrenmelerini sağlıyor. Veliler, “e-okul.meb.gov.tr” adresine girerek güvenlik kodu, öğrenci kimlik numarası ve öğrenci okul numarası ile sisteme giriş yapabiliyorlar. Bu sistem üzerinden, çocuğunun hangi şubede ve hangi öğretmenle eğitim alacağını öğrenmek mümkün.

MEB, şube belirleme işlemlerinde şeffaflık sağlamak amacıyla kura yöntemini kullanıyor. Bakanlık, valiliklere gönderdiği bilgi yazısında, ilkokula kaydı yapılan öğrencilerin şubelerinin ve öğretmenlerinin kura yöntemi ile e-okul sistemi üzerinden belirlendiğini belirtti. Ayrıca, ilkokulda şube değişikliği talep eden velilerin, rehberlik servisi tarafından hazırlanan gerekçeli görüş raporu ile bu taleplerini okul yönetimine iletebilecekleri ifade edildi. Bu değişiklikler, o ders yılı içinde yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere yapılabiliyor.

2024 KPSS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak? Nereden Yapılır? 2024 KPSS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak? Nereden Yapılır?

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarına kaydı yapılan öğrencilerin şube belirleme işlemleri de aynı şekilde kura yöntemi ile gerçekleştirilmekte. Bu okullarda da şube değişikliği talepleri, rehberlik servisi raporu doğrultusunda okul yönetimi tarafından değerlendiriliyor.

Bu yıl yapılan kura çekimlerinin ardından, MEB ayrıca, Türkçe olmayan isimlere sahip 6 ildeki 30 okulun isminin değiştirilmesini talep etti. Bu adım, Bakanlığın, Türkçenin doğru ve etkin kullanımını teşvik etme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Veliler ve öğrenciler, MEB’in e-okul sistemi üzerinden bu bilgileri kolayca öğrenebiliyor ve eğitim süreçlerini yakından takip edebiliyorlar. Bu sistem, öğrenci ve velilere, eğitimle ilgili pek çok bilgiyi hızlı ve güvenli bir şekilde sunarak, eğitimde şeffaflık ve erişilebilirliği artırmayı hedefliyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR