50.000 TL Kredi Ödemeleri Bugünden Sonra Başlıyor! 50.000 TL Kredi Ödemeleri Bugünden Sonra Başlıyor!

Emekli maaşlarının düşük kalması nedeniyle çalışmaya devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için kötü haber geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in açıkladığı yeni vergi yasa tasarısında, işverene sağlanan 5 puanlık prim desteğinin sona erdiği belirtildi.

Yeni Vergi Yasa Tasarısı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL olarak duyurdu ve yeni vergi yasa tasarısının detaylarını açıkladı. Güler, “Sigorta kolları prim oranını yüzde 2,25’e çıkarıyoruz. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olanlardan ilk defa yaşlılık aylığı bağlananın aynı iş yerinde çalışmaları halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasını sonlandırıyoruz” dedi.

Bayram Maaş Emekli 3

EYT Düzenlemesi ve Sosyal Güvenlik Verileri

Gazete Duvar'ın haberine göre, 2023 Mart’ta yürürlüğe giren EYT düzenlemesiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre 2023’te 4a SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, 4b Bağ-Kur kapsamında 183 bin, 4c Emekli Sandığı kapsamında da 86 bin kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Toplamda, yaşlılık aylığı bağlanan kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791 oldu. Bu yılın Ocak-Mart döneminde yaşlılık aylığı bağlananların sayısı ise 162 bin 79 kişi olarak gerçekleşti.

Yeni yaşlılık aylığı bağlatanların sayısındaki artış geçen yıla göre hız kesti. Özellikle emekli maaşlarının düşük kalması, memurların hem geçen yıl hem de bu yıl emekli olmak konusunda çok istekli olmadıklarını gösterdi.

Emeklilere Zamlı Ödeme 1

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)

Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeniyor. 2022 yılında SGDP’ye tabi emekli çalışan sayısı 945 bin iken, 2023 yılında bu sayı 919 bin kişi artarak 1 milyon 865 bine yükseldi. Bu yılın ilk üç aylık döneminde ise 78 bin 591 kişi daha artarak 1 milyon 944 bine ulaştı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emekli olan EYT’lilerin yaklaşık yarısının sigortalı çalışmaya devam ettiği görüldü.

EYT'nin 2024 Yılı Maliyeti

EYT'nin 2024 yılı maliyeti, toplamda 577,3 milyar TL olarak belirlendi. Ekonomi yönetiminin tahminlerine göre, EYT uygulaması kapsamında önümüzdeki 17 yılda eksik prim günlerini de tamamlayarak toplamda 4 milyon 800 bin kişi emekli olacak.

Düzenleme, EYT kapsamına giren sigortalıların emeklilik tarihlerini ortalama 6 yıl erkene çekti. 2023 yılı sonu itibariyle EYT kapsamında 2 milyon kişi emekli olurken, bu kişilerin yaş ortalaması 48,1 olarak belirlendi.

Yeni düzenleme ile birlikte EYT'liler için işverene sağlanan prim desteğinin sona ermesi, çalışan emeklilerin mali yükünü artıracak gibi görünüyor. Bu gelişme, EYT'lilerin emeklilik sonrası çalışma planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR