Özellikle 70-74 yaş arasındaki yatırımcılar borsanın bu yılki kazanç yarışında zirveye oturdu. Bu yaş grubundaki yatırımcılar, portföylerini tam yüzde 42 oranında artırarak 77 milyar liralık büyüklüğe ulaştılar. Borsa dünyasında yaşlı yatırımcılar uzun yılların birikimiyle stratejilerini başarıyla uyguladılar ve genç yatırımcılara adeta meydan okudular.

Borsa İstanbul'da Alıcılı Rüzgarlar! Yatırımcıları Hareketli Günler Bekliyor! Borsa İstanbul'da Alıcılı Rüzgarlar! Yatırımcıları Hareketli Günler Bekliyor!

Yatırım dünyasında deneyimin önemi verilerle bir kez daha gözler önüne seriliyor. 55-59 aralığındaki yatırımcılar da yüzde 37’lik getirileriyle başarılı performans sergiledi. Ancak borsadaki yükselişten genç yatırımcılar aynı oranda faydalanamadı. 15-24 aralığındaki gençler portföylerini sadece yüzde 3 artırarak bu yaşlı kurtların oldukça gerisinde kaldılar.

En Çok Kazananlar Yaş Grubu Hangisi Oldu?

İstanbul Borsa

Yılbaşı’nda borsada yatırım yapan 7 milyon 631 bin kişinin elindeki toplam hisse senedi değeri 1 trilyon 449 milyar liraydı.  Ancak sayı ağustos ayında 7 milyon 403 bine düştüğünü görüyoruz. İlginç olan, yatırımcı sayısındaki azalmaya rağmen gerçek kişilerin portföy değerinin yüzde 25 artışla 1 trilyon 808 milyar liraya ulaşması oluyor. Toplam getirinin yüzde 33 olduğu ortamda tüzel kişilerin ve fonların gerçek kişilerden daha fazla kazanç sağladığı gözleniyor.

Yatırımcılar arasında en başarılı grup ise yine tecrübeliler oldu. 70-74 yaş arasındaki yatırımcılar, portföylerini tam yüzde 42 oranında artırarak 77 milyar liraya çıkardılar. Ancak onlardan hemen sonra 55-59 yaş grubundaki yatırımcılar yüzde 37’lik kazançlarıyla dikkat çekiyor.

Sayıca Çok Olsalar da Kazanç Bakımından En Düşük Durumdalar

Borsa İstanbul’da yaş gruplarına göre yatırımcı profilleri incelendiğinde, ilginç tablo ortaya çıkıyor. Sayıca en fazla olan gruplar kazanç açısından pek de parlak bir performans sergileyemedi. Özellikle 30-34 yaş grubundaki yatırımcılar 1 milyon 45 bin kişiyle en kalabalık grup olmasına rağmen kazançları diğer yaş gruplarının gerisinde kaldı. İkinci en kalabalık grup olan 35-39 aralığındaki yatırımcılar ise sayıca 1 milyon 35 bine ulaştı. Ancak bu kalabalık ne yazık ki büyük kazançlarla taçlanmadı. Bu da bize şu sözü hatırlatıyor Tecrübe, yaşla gelir.

Editör: Şahsüver ÇITIR