Türkiye Şeker Fabrikaları bünyesinde 1983 yılında kurulan Bor Şeker, Niğde Bor Şeker Fabrikası olarak faaliyet göstermekte ve 2018 yılında DSL Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. tarafından devralınmıştır. Şirket, her geçen sene artan yatırımları ile üretim kapasitesini ve kalitesini geliştirmeye devam ediyor. Ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygun kristal şeker üretimine odaklanan Bor Şeker, sektördeki lider konumunu sürdürmeyi hedeflemektedir.

2020 yılında gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında bünyesine 40 ton/h buhar kazanını dahil eden Bor Şeker, 2023 itibariyle pancar yıkama tesisi kurulum seviyesini 10.000 ton/gün olarak belirlemiştir.

Bor Şeker AŞ Halka Arz Alınır mı?

Bor Şeker'in halka arzı ile ilgili önemli bilgiler de gün yüzüne çıkmış durumda. Halka arz fiyatı 26,54 lira olarak belirlenmişken, halka arz tarihi onaylı izahname yayınlandıktan sonra belirlenecek. Şirketin sembolü henüz belli değilken, halka arzın büyüklüğü 1,85 milyar lira olarak planlanmış ve halka açıklık oranı %29,17 olacaktır. Bor Şeker AŞ halka arzına katılmak için müşterisi olduğunuz bankanın halka arz talep kısmında dilediğiniz adet kadar talepte bulunabilirsiniz. Konuyla ilgili detayları mobil bankacılık yönlendirmelerinden ya da bankanızdan öğrenebilirsiniz.

Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu! Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu!

Şirketin ortaklık yapısına bakıldığında, Ayhan Özgürel'in %45, Mehmet Sami Saylan'ın %45 ve Murat Onuk'un %10 oranında paya sahip olduğu görülüyor.

Bor Şeker AŞ Halka Arz Nereden Alınır?

Finansal olarak Bor Şeker'in 2022 yılındaki hasılatı 559,9 milyon TL, brüt karı ise 208 milyon TL olarak kaydedilmiştir. Önceki yılın verilerine bakıldığında ise 2021 yılında şirketin hasılatı 516,6 milyon TL, brüt karı ise 83,5 milyon TL olmuştur.

Halka arz gelirinin nasıl kullanılacağına dair şirketin hedefleri de belirlenmiştir. Bor Şeker, elde edilen gelirin %50'sini GES (Güneş Enerjisi Santrali) yatırımı, entegrasyon ve modernizasyon yatırımları ile gübre tesisi yatırımlarına yönlendirecek. EPDK'nın yönetmeliği doğrultusunda fabrikaların enerji kullanımını gözeterek 3 MWe güneş enerjisi santrali kurmayı planlamaktadır. Ayrıca, mevcut tesislerdeki üretim hatlarını modernize etme ve entegre etme çalışmaları ile sıvı gübre tesisine ilave kompoze katı gübre üretimi hedeflenmektedir. 

Şirketin %45'lik bir kısmı işletme sermayesi olarak ayrılacakken, %5 AR-GE faaliyetlerine ayrılacaktır. AR-GE faaliyetleri kapsamında, sönmemiş kireç ve CO2 gazı üretimi projeleri üzerinde çalışan Bor Şeker, kireç ocaklarında sönmemiş kireç üretimi ve CO2 gazının sıvılaştırılması konularında projeler geliştirmektedir.

Fiyat istikrarı için özel bir plan olmayan Bor Şeker, ilk yıl içinde ortak satış ve ihraçcı satışı gerçekleştirmeme kararı almıştır. Halka arz gelirinin büyük bir kısmının yatırımlara yönlendirilecek olması, şirketin gelecekteki büyüme stratejilerine olan güveni ve sektördeki liderliğini sürdürme kararlılığını yansıtmaktadır.

Editör: Haber Merkezi