Geçtiğimiz aylarda yeri lazerler kazarak yerkabuğunun çok daha derinlerine inip burada ki ısıyı yüzeye çıkararak enerji elde etmeye çalışan firmalara dair haberler gelmişti. Şimdi ise Michigan Üniversitesinden araştırmacılar ısıdan enerji elde etmeyi sağlayacak, verimliliği yüzde 44’e kadar çıkabilen termofotovoltaik pil hücreleri geliştirdiklerini duyurdular.
Yeni Teknoloji Isıyı Değerlendirmemizi Sağlayacak
Araştırmacılar, yeni geliştirdiklerini belirttikleri teknolojinin henüz başlarında olduklarını belirttiler. Teknoloji kâğıt üstünde oldukça cezbedici dursa da henüz ne kadar hayatımıza girebilir tartışılır. Çünkü hücrelerin elektrik üretebilmesi için 1000 derece ’nin üzerinde sıcaklıklar gerekiyor. Ama araştırmacılar bir önceki versiyonda gereken sıcaklığın 1600 derece ‘nin üzerinde olduğunu ekliyorlar.
İlerleyen dönemlerde eğer bu ısı miktarını daha da düşürebilirlerse teknoloji hayatımızda yer edinmeye başlayabilir. Çünkü günümüz dünyasında sürtünmeden çıkan ısıyı değerlendirmenin bir yolu yok. Aksine bu ısıdan kurtulmak için yeni soğutma teknolojileri bulmaya çalışıyoruz. Mesela elektrikli araç şarj istasyonlarına kullanılan kabloların aşırı ısınması araçları daha hızlı şarj etmemizin önünde ki en büyük engellerden birisi.
Ama ilerde belki de aracımız şarj olurken kablolarda oluşan ısıyı geri dönüştürerek enerji tasarrufu elde edebileceğiz. Ya da haddehanelerde yüksek sıcaklıklarda çalışan fırınlar aynı zamanda bu tesislerin elektrik ihtiyacını da karşılayabilecek. Tabi dediğimiz gibi teknoloji daha çok yeni ve bu dediklerimiz henüz bir teoriden ibaret.
Ama araştırmacılar çok kısa süreler içinde bu teknolojiyi daha verimli ve daha düşük sıcaklarda çalışabilir hale getirebileceklerinden eminler. Hiç belli olmaz belki de 10 yıllar içinde yaz aylarda kendi elektriğini üretebilen evlerde oturmaya başlayabiliriz.
Tabi ki bu tarz teknolojilerin getirdiği en büyük sorun yarattıkları kirlilik. Araştırmacılar geliştirdikleri bu teknolojiyi ucuz bir şekilde üretebileceklerinden bahsediyorlar ama teknolojinin yaratacağı kirliliğin ne kadar olacağından ve geri dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğinden henüz bahsetmiyorlar. Belki de bu teknoloji getirdiği yarardan daha fazla çevre kirliliğine neden olacak. Şimdilik bunu bilemiyoruz.