Göz Bozukluklarında Devrim: Yeni Tedavi Yöntemleri Gündemde Göz Bozukluklarında Devrim: Yeni Tedavi Yöntemleri Gündemde

Son zamanlarda adı sıkça duyulan X hastalığı halkta endişe yaratmaya devam ediyor. Türkiye’de artan diğer salgınların ardından hastalığın Türkiye’de olup olmadığı da sorgulanmaya başlandı. X hastalığının testi ver mı, nasıl yapılır konuları da araştırılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2017 yılında duyurulan ve öncelikli patojenler listesinde yer alan bir hastalık olan X, tüm dünyada Covid-19 pandemisi sırasında hızlı aksiyon alınmasına yönelik çalışmaların hızlanmasına neden olmuştur. X hastalığı, bulaşıcı tehditlere karşı önlemleri artırmayı amaçlayan bir kavramdır. Temel hedefi, gelecekte ortaya çıkabilecek potansiyel pandemi veya salgın durumlarına karşı hızlı aksiyon almak ve ileri teknoloji geliştirmektir. 

X Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Şu ana kadar net bir tanıma ve teşhise sahip olmayan X hastalığı, mikrobik bir tehdit oluşturduğu düşünülen bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, bu hastalığı, özellikle Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve ebola gibi riskli virüslerle birlikte öncelikli patojenler listesine eklemiştir. Hastalıklara karşı hazırlıklı olmak, ilerlemeyi engellemenin yanı sıra, hastalığı önlemek adına da önemlidir.

X hastalığı, hayvanlarda ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanmaktadır. Ancak hastalığın ölümcül olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Zoonotik hastalıklara örnek olarak domuz gribi (H1N1) gibi enfekte olabilen bu hastalığın belirtileri henüz net olarak bilinmemektedir. Ancak üst solunum yolu virüsü olarak ortaya çıkabileceği düşünüldüğünden, belirtileri genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileriyle benzerlik gösterir.

Belirtiler arasında öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları ve ateş bulunabilir. Bu belirtilere sahip olan kişilerin derhal bir sağlık profesyoneline başvurması önemlidir. Ancak şu ana kadar X hastalığının Türkiye'de görülüp görülmediği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Hastalığın ülkemizde varlığıyla ilgili haberler ve test süreçleri hakkında bilgi eksikliği devam etmektedir.

Editör: Haber Merkezi