Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti virüsün etkilerini en ağır şekilde yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. DSÖ’nün verilerine göre, ülkede şimdiye kadar 15 bin 600’den fazla vaka tespit edildi ve 500’den fazla kişi hayatını kaybetti. Durumun ciddiyeti küresel sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
2022 yılında birçok ülkeye yayılan korona o dönemde de büyük paniğe neden olmuştu. DSÖ, artan vaka sayıları nedeniyle acil durum ilan etmiş ancak yaklaşık 10 ay sonra vaka ve ölüm oranlarındaki düşüşle birlikte durum sona erdirmişti. Ancak mevcut yayılma hızına bakıldığında, virüsün yeniden küresel tehdit oluşturabileceği endişesi hâkim.
Maymun Çiçeği Aşısı Mevcut Mu?
Maymun çiçeği virüsüne karşı geliştirilen özel aşı henüz bulunmamakla birlikte DSÖ çiçek hastalığı için daha önce geliştirilmiş aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı %85 oranında koruma sağladığını belirtiyor. DSÖ, henüz genel aşılama kampanyası başlatmış olmasa da risk grubunda yer alan bireylerin çiçek aşısını yaptırmalarını öneriyor. Bu grupta virüse yakalanma riski yüksek olan kişiler ile virüs taşıyan kişilerle temas edenler bulunuyor.
Uzmanlar çiçek aşısını zorunlu olarak yaptırmış olan nesillerin maymun çiçeği virüsüne karşı doğal bağışıklığa sahip olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle geçmişte çiçek aşısı yaptırmış olanlar virüse karşı belirli koruma altında olabilirler. Bununla birlikte çiçek aşısının temin edilmesi ve özellikle yüksek risk grubundaki kişilerin aşılanması virüsün yayılmasını önlemek için önemli adım olarak görülüyor.
Maymun Çiçeği Tehlikesi Kimleri Hedef Alıyor? Risk Gruplarına Dair Uzman Görüşleri
Mpox son yıllarda dikkat çeken hastalık olarak özellikle belirli risk gruplarını hedef alıyor. Uzmanlar virüsün yayılma yollarını ve hangi grupların daha fazla risk altında olduğunu tartışmaya devam ediyor. Özellikle hayvanların salyaları ısırıkları tırmalamaları ya da enfekte hayvan etinin tüketilmesi virüsün hayvandan insana geçmesine yol açabiliyor.
Virüsün insanlara bulaşması ise genellikle yakın temasla gerçekleşiyor. Ten teması öpüşme ve cinsel ilişki gibi yollarla virüs enfekte kişiden diğerine kolayca geçebiliyor. Bu durum özellikle kalabalık ortamlarda bulunan hijyen kurallarına dikkat etmeyen veya cinsel partner sayısı fazla olan bireyler için risk oluşturuyor. Bu yüzden uzmanlar temas önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.