Türk Liderliğinde Büyük Zirve: Avrupa’nın Genç Girişimcileri Romanya’da Bir Araya Geldi

Türk Liderliğinde Büyük Zirve-2

Avrupa’nın ün büyük gençlik örgütü YES forEurope’un düzenlediği Avrupa Genç Girişimciler Konferansı (EYEC), 18 Ekim 2024tarihinde Romanya’nın Başkenti Bükreş’teki ikonik Victoria Sarayı’ndadüzenlendi. Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES for Europe) ve TürkiyeGenç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan YıldırımBaşkanlığında gerçekleştirilen konferansta, 9 ülkeden ve Türkiye’den 100’eyakın genç iş insanı bir araya geldi.

“Girişimcilik Yoluyla AB’deki Gençlerin GeleceğiniŞekillendirmek” temasıyla yapılan konferans, Avrupa’daki daha genişgirişimcilik ekosisteminin geleceğini şekillendirmeye yönelik bir platformoluşurdu. Romanya Eski Başbakanı Victor Ponta, Romanya Enerji Bakanı SebastianIoan Burduja ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Eski Bakanı ve Avrupa BirliğiGenç Girişimciler Organizasyonu (JEUNE) Onursal Başkanı Florin Jianu’nun birerkonuşma yaptığı toplantıda, Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altangenç iş insanlarına destek verdi.

Türk Liderliğinde Büyük Zirve

Toplantının ev sahibi olan TÜGİAD ve YES for EuropeBaşkanı Gürkan Yıldırım, açılış konuşmasında; Avrupa’nın karşılaştığı çok yönlüzorluklar ve fırsatlara yönelik yenilikçi çözümler üzerinde diyalog ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. Yıldırım, “Bu konferans, YESüyeleri, G20 Genç Girişimciler İttifakı üyeleri, JEUNE temsilcileri, önde gelensiyasi figürler, Başbakan ve Bakanlar ile önde gelen iş insanları gibi çeşitlikatılımcılar arasında anlamlı bağlantılar kurulmasını sağlamak üzere tasarlandı.Bu ağ oluşturma fırsatları, katılımcıların ortaklıklar kurmasına vedeneyimlerini paylaşmasına olanak tanıyacak, nihayetinde girişimcilikyolculuklarını zenginleştirecektir. Fikirlerin gelişebileceği canlı birekosistem yaratmayı ve konferansın ötesine uzanan ilişkiler geliştirmeyihedefleyen toplantı, Avrupa genelinde öngörülü genç zihinleri bir araya getirenöncü bir etkinlik oldu” dedi.

18-34 yaş aralığındaki 6 milyonu aşkın gençgirişimcinin Avrupa ekonomisine 200 milyar eurodan fazla katkı sağladığınadeğinen Gürkan Yıldırım, AB genelinde yeni açılan işyerlerinin yüzde 20’sininise genç girişimciler tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Yıldırım, girişimcilikte cinsiyet eşitsizliği, yetenekkazanımı gibi sorunların çözümü için de çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Avrupa Girişimciliğini Şekillendiren Trendler başlıklıbirinci panelde, Avrupa girişimciliği, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm veçeşitlilik gibi konular konuşuldu. Panelde, İtalya Giovani ImprenditoriConfindustria Başkan Yardımcısı Alessandro Somaschini, İspanya CEAJE’den YESfor Europe Başkan Yardımcısı Ruben Sans Solsona, TÜGİAD Üyesi ve Map GlobalTechnology’nin Kurucusu Murat Günenç birer konuşma yaptı.

Sürdürülebilirlik Enerji Yolunda Yenilenebilirlikbaşlıklı ikinci panelde, yenilenebilir enerji aracılığıyla sürdürülebilirlik,iklim değişikliği, kaynak tükenmesi ve enerji güvensizliği gibi çok yönlüzorluklar ele alındı. Romanya Enerji Bakanı Sebastian Ioan Burduja’nın açılışkonuşmasını yaptığı panelde, Monsson’da Birleşme ve İdare Başkanı SebastianEnache, Politikacı ve Avukat Bogdan Tohaneanu birer konuşmagerçekleştirdi.

Genç Girişimcilere Sürdürülebilir İşletmeler İçinLider Tavsiyeleri başlıklı üçüncü panelde ise, genç girişimcilerinsürdürülebilirliği teşvik etmesi ve deneyimli liderlerin onlara yenilik ve uzunvadeli hedefler konusunda rehberlik etmesi ele alındı. Gusto Mısır Cipsleri(Pufuleti) Genel Müdürü Eliodor Apostolescu, Tuca Zbarcea & AsociatiiKurucu Ortağı Robert Roșu, Citizen Entrepreneurs Başkanı Areeba Rehman birerkonuşma yaptı.

Etkinliğin ikinci gününde ise katılımcılar,Romanya’nın en büyük gıda üreticilerinden Gusto Pufiletti fabrikasını ziyaretettiler.

YES for Europe HAKKINDA:

YES for Europe, Avrupa genelindeki genç girişimcileritemsil eden bir ağdır. 1988 yılında kurulmuştur ve misyonu girişimciliği teşviketmek, genç iş liderlerini desteklemek ve Avrupa genelinde yenilik ve ekonomikbüyümeyi teşvik etmektir. Örgüt, üyeleri arasında fikir, deneyim ve en iyiuygulamaların değişimi için bir platform işlevi görmektedir. Ayrıca, gençgirişimciliği destekleyen politikalar için Avrupa düzeyinde savunuculuk yaparakçeşitli sektörlerde iş birliği ve gelişimi teşvik etmektedir. YES for Europe,işlerini büyütmek ve ekonomik politikaları etkilemek isteyen hırslı gençgirişimciler için bir topluluk sağlamaktadır. YES for Europe, 45 yaş altındakiyaklaşık 100.000 girişimciyi temsil etmekte ve Avrupa’da genç girişimciliğinekonomik ve sosyal performansını iyileştirmeyi hedeflemektedir. Üyelerimiz, ABüye devletlerinin çoğundan genç girişimcilerin ana ulusal derneklerini veTürkiye ve Arnavutluk gibi AB aday ülkelerinden ve Ermenistan ve Gürcistan gibikomşu ülkelerden temsilcileri içermektedir. Konfederasyonumuz, Avrupa vedışında girişimcilik ruhunun teşvik edilmesine aktif olarak katkıdabulunmaktadır. Genç girişimciler arasında değişim ve ağ faaliyetlerini teşviketmekte, ulusal dernekleri arasında özellikle eğitim ve öğrenim alanında iş birliğive en iyi uygulamaların paylaşımını desteklemektedir.

Exit mobile version