Starlink ile İlk Arama Gerçekleşti

starlink-ile-ilk-arama-gerceklesti.jpg

Yeni ve çılgın projelerle adından söz ettiren Elon Musk’ın tartışmalara yol açan bir diğer projesi de Starlink ismindeki uydu haberleşme sistemidir. Bu proje, atmosfer altı bir konuma on binlerce uydu atıp, bu uyduları eşlenik olarak çalıştırarak Dünya çapında iletişim ağı oluşturmayı amaçlıyor. Bu sayede altyapısı olmayan ya da yeterli olmayan ülkelerde internet hizmeti sağlanabilecek. İnsanlara yüksek hızlı internet her noktada ulaştırılabilecek.

Starlink Devrimi: İlk Uzaydan Telefon Araması Yapıldı!

Bu özellikler projenin olumlu yönleri olsa da atılan uyduların atmosferi kirleteceği ve astrolojik araştırmaları engelleyeceği gibi birçok olumsuz yönü bulunduğuna dair haberlerde geliyor.

Her şeye rağmen devam eden projede şu ana kadar 6.000’den fazla uydu atmosfer altında konumlandırıldı. Amerika da proje beta aşamasında devam ediyor. Kullanıcılar içinde anteninde bulunduğu setleri alıp evlerine kurarak sorunsuz hizmet alıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde projenin ayaklarından biri olan akıllı telefonlara bağlantı sunma konusunda bir adım daha atıldığını gösteren bir video yayınladı. X üzerinden yayınlanan videoda iki kişi Starlink uyduları üzerinden görüntülü konuşurken görülüyor. Üstelik telefonlarda uyduya bağlanmayı sağlayan herhangi bir aparat görülmüyor.

Bu görüntü üzerinden yola çıkan uzmanlar, Starlink şirketinin attığı yeni uyduların üzerinde bulunan doğrudan telefonlara bağlanabilen antenlerin işe yaradığını söylüyorlar. Bu durumu yeni bir eşiğin aşılması olarak yorumlayan uzmanlar ilerleyen dönemlerde artık baz istasyonlarına gerek kalmayabileceğini ve çekim alanı, kapsama alanı gibi kavramların ortadan kalkacağını belirtiyorlar.

Tabi şimdilik bu teknolojinin çok başında olduğumuzu belirtmemiz gerekir. Henüz telefonlara bağlanma özelliğine sahip bu uydulardan yeteri kadarı gökyüzünde değil. Ayrıca videoda gerçekleştirilen görüntülü konuşmanın video kalitesi çok düşük. Bu veriler projenin önünde aşılması gereken birçok engel olduğunu gösteriyor.

Geleceği Şekillendirecek Proje

Henüz emekleme aşamasında olan ve bebek adımlarıyla ilerleyen Starlink projesi eğer tahmin edildiği gibi giderse insanların hayatını değiştirebilir. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde ki insanların bilgiye erişimi kolaylaşacağı gibi insanların daha yüksek hızlı internete erişmesi de kolaylaşacaktır.

Ayrıca bu teknoloji sayesinde iletişim ağları yaygınlaşacağı için şirketlerin ve kurumların dijitalleşme süreci de hızlanacaktır.

Exit mobile version