SpaceX’in Starship Patlaması, İyonosferde Geçici Bir Delik Oluşturdu!

spacexin-starship-patlamasi.jpg

Bu olay atmosferde geçici bir delik açtığını gösteren yeni araştırmayla daha da ilginç hale geldi. Patlama, Starship’in süper ağır güçlendiricisinin ikinci kademeden ayrılmasıyla yaklaşık 90 km yükseklikte gerçekleşti. Yüksek irtifadaki patlama elbette ki uzay araştırmaları açısından dikkat çekici durum olarak karşımıza çıkıyor.

Patlama sonrasında roketin hayatta kalan kısmı 150 km yüksekliklere ulaştı ve kısa süre sonra kendi kendine yanarak bir başka patlamaya sebep oldu. Yaşanan olaylar zinciri, bilim insanlarının iyonosferde yüklü parçacıkların bulunduğu bölgelerde geçici boşluk oluşturduğunu keşfetmelerine olanak tanıdı.

İyonesferde Delik Açıldı

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni araştırma SpaceX’in Starship roketinin patlamasının ardından iyonosferde geçici delik açtığını ortaya koyuyor. Bu durum aslında oldukça ilginç gelişme olduğunu görüyoruz. İyonosfer, Dünya ile uzay boşluğu arasındaki önemli sınır görevi görüyor ve yaklaşık 80 ile 650 km yükseklikte yüklü parçacıkların bulunduğu bölge olarak tanımlanıyor. Güneş radyasyonu bölgedeki elektronları etkileyerek yüklü parçacıkların etkileşimde bulunduğu alan oluşturuyor.

Araştırmacılara göre, Starship’in ses hızından daha hızlı hareket etmesi koni benzeri akustik şok dalgaları göndermiş. Gördüğümüz gibi benzer olaylar atmosferin dinamik yapısını etkileyebiliyor ve bilim insanları için keşfedilecek yeni sorular doğuruyor. Şok dalgalarının iyonosferde nasıl etki yarattığı üzerine yapılacak çalışmalar, bölgenin işleyişine dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.

İnsan Yapımı Patlamanın Oluşturdu Delik 40 Dakika İçerisinde Kapandı

Bilim insanları SpaceX’in Starship roketinin patlaması sonucunda iyonosferde oluşan delik ile ilgili önemli bulgular elde etti. Bu olayın insan yapımı patlamanın neden olduğu kimyasal olmayan deliğin belgelenmiş ilk örneği olduğunu belirtiyorlar. Araştırmalar deliğin yaklaşık 30 ila 40 dakika içerisinde az çok kapandığını gösteriyor.

Bu durumu daha ilginç kılan, böyle bir olayın arkasındaki koşulların benzersiz olması. Roket fırlatmalarının egzozlarından kaynaklanan iyonize atomların birbirleriyle yeniden birleşerek yüklerini kaybetmesi sonucunda bu tür deliklerin oluşabileceği düşünülüyor.

Exit mobile version