Osteomalazi, kemikte yeterli mineral olmadığı durumlarda kemiklerin zayıflaması ve bunun sonucunda daha kolay kırılmalar yaşanması durumudur. Kemiklerinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilmesi için buna neyin sebep olduğunu, belirtilerini ve nasıl yönetileceğini bilmek önemlidir. Asayiş Haber ekibi olarak bu yazımızda osteomalazinin ne olduğundan bahsedeceğiz.
Osteomalazinin Nedenleri
Osteomalazinin çeşitli nedenleri vardır. Örneğin;
1. D Vitamini Eksikliği
D vitamini kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Eğer eksikliğiniz varsa, vücudunuz kalsiyumu absorbe etmekte zorlanacaktır. Bu osteomalaziye yol açabilir. D vitamini eksikliği osteomalazinin en yaygın nedenidir.
2. Güneşe Maruz Kalmama
Vücudunuz güneşe maruz kaldığında D vitamini üretir. Yani az güneş ışığı alan bir yerde yaşıyorsanız yeterli miktarda D vitamini alamayabilirsiniz. Aynı durum kapalı mekanlarda çok fazla zaman geçirmeniz durumunda da geçerlidir. Bu osteomalazi riskinizi artırabilir.
3. Beslenme Eksiklikleri
D vitamini açısından zengin gıdaları yeterince yememek kemik sağlığınızı da etkileyebilir. Yağlı balık, yumurta ve süt ürünleri gibi yiyecekler size D vitamini verebilir. Bunları yemezseniz D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu durum osteomalazi geliştirmenize sebep olabilir.
4. Böbrek ve Karaciğer Bozuklukları
Böbrek veya karaciğerdeki bazı bozukluklar vücudunuzun D vitamini ile çalışma yeteneğini bozabilir. Bu olduğunda, D vitamini eksikliği yaşarsınız. Bu eksiklik daha sonra osteomalaziye neden olabilir.
5. D Vitamini Metabolizmasına Engel Olan İlaçlar
Bazı ilaçlar vücudunuzun D vitaminini doğru şekilde kullanmasını engelleyebilir. Örnekler arasında antikonvülzanlar ve bazı antasitler bulunur. Bu, D vitamini eksikliğine yol açabilir. Sonuç olarak osteomalazi riskiniz artabilir.
Osteomalazi Belirtileri
Osteomalazi aşağıdaki gibi bir dizi semptomla kendini gösterir;
1. Kemik Ağrısı
Kemik ağrısı, osteomalazinin en sık görülen semptomlarından biridir. Ağrı yayılabilir ve birden fazla vücut bölgesinde hissedilebilir. Yürüdüğünüzde veya etkilenen kemiklerin üzerine ağırlık verdiğinizde durum daha da kötüleşebilir.
2. Kas Zayıflığı
Kolay yorulmak, uyluk ve kalça kaslarındaki zayıflık osteomalazinin bir belirtisi olabilir. Bu kas zayıflığı gün içindeki görevleri yapmanızı zorlaştırabilir. Merdiven çıkmak veya oturma pozisyonundan ayağa kalkmak gibi şeyler zor olabilir.
3. Kırıklar
Yumuşak kemiklere sahip olmak aynı zamanda kırıklara yakalanma olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına da gelir. Osteomalaziden kaynaklanan kırıklar, herhangi bir ciddi durum olmadan küçük yaralanmalarla meydana gelebilir.
4. İskelet Deformiteleri
Kötü osteomalazi vakalarında kemikleriniz deforme olabilir. Bu deformitelerden biri de kamburluktur. Bunun gerçekleşebilmesi için osteomalazinin uzun süre tedavi edilmemesi gerekir.
Osteomalazi için Tedavi eçenekleri
Osteomalaziyi tedavi etmek için doktorlar bunun temel nedenini düzeltmeye çalışacaktır. Yani, D vitamini ve kalsiyum eksikliğini gidermeye çalışabilirler. Güneş ışığına maruz kalmayı artırabilirler. Bunun yanı sıra yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri konusunda da tavsiyelerde bulunabilirler. Ciddi durumlarda ilaç kullanımı ve fizyoterapi de gerekebilir.