MİT 90 Yıllık İstihbarat Belgelerini Paylaştı: Atatürk’ün Kod Adı Ortaya Çıktı!

MİT 90 Yıllık İstihbarat Belgelerini PaylaştıAtatürk’ün Kod Adı Ortaya Çıktı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), “Özel Koleksiyon” sekmesinde yayımladığı 1935 tarihli bir belgeyle, tarihin tozlu raflarından önemli bir ayrıntıyı gün yüzüne çıkardı. 2 Şubat 1935 tarihli belge, dönemin Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti’nin (MAH) İngiliz Times gazetesinin muhabiri Walter Collins’i takibe aldığı döneme dair detaylar içeriyor. Belge, Atatürk, İsmet İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak’a verilen kod adlarıyla dikkat çekiyor.

Kod Adlarıyla Gizlilik

Rapor, Walter Collins’in İstanbul ve Ankara’daki temaslarını aktarıyor. Buna göre, Collins’in Ankara muhabiri olarak angaje ettiği gazeteci Bay Nurettin’e, Atatürk yerine “Robertson”, İsmet İnönü yerine “Smith”, Mareşal Fevzi Çakmak için ise “Brown” isimlerinin kullanılmasını talimat verdiği belirtiliyor. Bu kod adlarının, İngiliz muhabirin telgraflarında kişisel bilgileri gizlemek amacıyla kullanıldığı ifade ediliyor.

Detaylar Belgede Yer Aldı

Raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:
“Kollins, 28 Ocak 1935’te İstanbul’a dönmüştür. Buradan gazete muharrirlerinden Bay Nurettin’le görüşmüş ve Ankara muhabiri olarak angaje etmiştir. Bay Nurettin, Kollins için yazacağı telgrafları ve ondan alacağı direktifleri bize gösterecektir. İlk verdiği talimatta, Atatürk yerine Robertson, İsmet İnönü yerine Smith, Mareşal Fevzi yerine Brown adlarını kullanmasını söylemiştir.”

Exit mobile version