Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi Havzası’ndaki su kirliliği ve müsilaj tehdidiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen denetimler sonucunda, Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleriyle birlikte 4 işletmeye toplamda 10.3 milyon lira ceza kesti. Marmara Denizi’ndeki müsilaj problemi, 2020 yılında ciddi bir tehdit oluşturmuştu ve son günlerde yeniden görülmeye başlandı. Bakanlık, bu sorunun önüne geçebilmek için Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde denetimlerini arttırdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajla mücadele amacıyla uygulamaya koyduğu 22 maddelik eylem planı çerçevesinde 6-10 Ocak tarihleri arasında Marmara Denizi Havzası’ndaki 7 ilde 389 denetim gerçekleştirdi. Tekirdağ, Yalova ve Balıkesir illerinde yapılan denetimlerde, su kirliliğine neden olan işletmeler tespit edilerek çevre mevzuatına aykırı işlemler ve kirli su deşarjı nedeniyle yüksek idari para cezaları uygulandı.
Denetimler sonucu, çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait Su ve Kanalizasyon İdaresi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 3 atık su arıtma tesisi toplamda 4 milyon 346 bin 465 lira idari ceza aldı. Bu cezalar, su kirliliğinin önlenmesi ve çevre sağlığının korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Tekirdağ’daki bir zeytin işleme tesisi ile atık işleme tesisi, Yalova’daki bir hazır beton tesisi ve Balıkesir’deki bir organize sanayi bölgesine ise toplamda 6 milyon 49 bin 136 lira idari ceza kesildi. Bakanlık, Marmara Denizi Havzası’ndaki denetimlerinin devam ettiğini ve bu tür ihlallere karşı mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti.