Hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin başkenti olarak hizmet vermekte olan Lefkoşa, iki ülkeyi Yeşil Hat adı verilen sınırla ayıran bir şehirdir. Girne Dağları ile Trodos Dağları arasında kalan şehir, Mesarya Ovası’nda yer almaktadır. Genellikle gece hayatı ile ön plana çıkan Lefkoşa’da aynı zamanda birçok güzellik saklı. Peki bu hazineler ne? Yolunuz bu şehre düşerse gezebileceğiniz yerleri Asayiş Haber ekibi olarak sizler için derledik.
Lefkoşa’da Gezilecek Yerler
Lefkoşa’da gezilecek yerler listenizde bulunması gereken başlıcaları şunlardır:
Bedesten-St. Nicholas Kilisesi
Şehrin surlarla çevrili alanı içinde yer alan Bedesten-St. Nicholas Kilisesi’nin tarihi Bizans döneminden kalma olup Gotik tarzdaki uzantısı 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise, Aziz Nikolaos’a adanmıştır ve 16. yüzyılda Yunan Ortodoks Katedrali olmuştur. Osmanlı döneminde kiliseler kapatıldıktan sonra kapalı çarşı olarak kullanıldığı için ‘Bedestan’ ismiyle de anılan kilise artı bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor.
Büyük Han (Büyük Han)
1572 yılında ticaret merkezi olarak inşa edilen Büyük Han, şehrin en eski Türk yapıları arasında yer alıyor ve dönemin Anadolu mimarisinin muhteşem bir örneği olarak kabul ediliyor.
Girne Kapısı i
Şehrin Venedikli hükümdarları, işgalcilere karşı savunma sağlamak için bir dizi sur duvarı inşa etti. On bir burçlu yıldız şeklindeki surların üç kapısı vardı; bunlardan biri hala sağlam olan Girne Kapısı’ydı. Turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardan biri olan Girne Kapısı’nı görmeden dönmeyin.
Haydarpaşa Camii
Kıbrıs’ın Frank yönetimi altında olduğu 14. yüzyılda Aziz Catherine Kilisesi olarak inşa edilen bu yapı, tarihçi Sir Harry Luke tarafından adadaki en zarif ve mükemmel Gotik yapı olarak tanımlanmıştır. Kilise, Osmanlı döneminde Haydarpaşa Camii’ne dönüştürülmüştür.
Venedik Sütunu
Şehir merkezinde, şimdiki Atatürk Meydanı’nda bulunan ve başlangıçta eski Lüzinyan Sarayı’nın karşısında yer alan Venedik Sütunu, 1489 yılında Salamis’teki Zeus tapınağından Lefkoşa’ya getirildi.
Arap Ahmet Mahallesi
Kentin özgün mahallelerinden biri olan bu bölge, Osmanlı döneminde üst düzey yetkililerin lüks bir mahallesi haline geldiğinde adını Osmanlı komutanı Arap Ahmet Paşa’dan almıştır. Bölgedeki tarihi yapılardan bazıları olan Arap Ahmet Camii ve Arap Ahmet su kemerini burada görmeniz mümkün.