Her an herkesin başına gelebilecek olan bu hastalığın tedavisi üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapılıyor fakat hala etkin bir mücadele yöntemi bulunmuş değil.
Farkı kanser türleri olmasının yanında kanser herkesi aynı şekilde etkilemiyor. Şimdilik kanseri yenmek için kemoterapi, radyoterapi gibi yan etkileri oldukça yoğun tedaviler kullanılıyor. Ama bu tedaviler hastanın da iyileşme ve yeniden topluma katılma sürecini oldukça uzatıyor. Kişiselleştirilmiş kanser aşıları bu durumu bir nebze de olsa tersine çevirebileceği için çok daha yararlı bir alternatif tedavi gözüyle bakılıyor.
Aşı Vücudu Kansere Karşı Hazır Hale Getiriyor
İnsanlı deneylere henüz yeni geçmeye hazırlanan BioNTech firması, kanser aşısı konusunda oldukça umutlu konuşuyor. Her ne kadar sosyal medyada firmanın daha önce ürettiği Corona aşılarının kötü yan etkilere sahip olduğu konuşulsa da firma DNA bazlı projelerine son hız devam ediyor.
Bu aşı ilk olarak Elliot isminde bir bağırsak kanseri hastasında denendi. Aşı sonrası hastanın durumunun iyi olduğu ve kanserinin nüksetme ihtimalinin çok düşük olduğu belirtildi. Şimdi bu aşının tedavi içinde kullanılması amaçlanıyor.
Çünkü aşı kanser hücrelerinin açığa çıkmasını da sağlıyor. Kişinin kanser hücresinden alınan parça üzerinden yapılan analizlerle o kanserli hücreye özgü proteinler bulunuyor ve vücudun bu proteinleri üretmesi teşvik ediliyor. Haliyle bağışıklık sistemi kanseri öğrenmiş ve tehdide karşı mücadeleye teşvik edilmiş oluyor. Kısaca vücutta saklanamayan ve gizlice üremeye devam edemeyen kanser hücreleri vücudumuzun bağışıklık sistemine yem oluyor.
Ayrıca ilerleyen dönemlerde vücut artık bu proteinlerin kötü olduğunu ve vücutta ürememesi gerektiğini bildiğinden kanser herhangi bir noktada yeniden harekete geçerse bağışıklık sistemi hemen mücadeleye başlayıp kanserin ilerlemesine izin vermeden yok ediyor.
Şimdilik bu aşının insanlı çalışmaları için Avrupa ülkelerinden 200 civarında hasta seçilmiş durumda. Bu hastalara farklı dozlarda kişiselleştirilmiş aşı uygulanacak ve etkileri gözlenecek. Projenin başında olan yetkililer büyük yan etkiler beklemediklerini ve projenin insanlı deneylerle ilerleyerek binlerce hastaya umut olmasını beklediklerini belirtiyorlar.