Halka Arz Yatırımlarında Kaçınılması Gereken Hatalar

kasim-ayinin-en-cok-kazandiran-yatirim-araci.jpg

Şirketler iş yapabilmek için fona ihtiyaç duyarlar. Başlangıçta bu fonları yüksek net değere sahip bireylerden, risk sermayedarlarından, özel sermaye şirketlerinden ve benzerlerinden, onlara şirkette hisse teklif ederek elde ederler. Ancak işlerini büyütmek istediklerinde ve büyük fonlara ihtiyaç duyduklarında halka yönelirler  Halka arz, özel bir şirketin ilk kez hisse senedi ihraç ederek fon toplama veya hisselerini halka satma işlemidir. Başarılı bir İlk halka arzın ardından şirketin hisseleri borsalarda listelenir ve halk bunlarda kolaylıkla işlem yapabilir. Ancak her yatırımda olduğu gibi halka arz yatırımlarında da sıkça yapılan hatalar vardır. Detayları haberimizde derledik.

Bir Şirketin Neden Halka Arz Yaptığını Bilmemek

Bir yabancı, hatta tanıdığınız bir kişi sizden biraz para isterse, muhtemelen ona bir sebep sormadan borç vermezsiniz. Bu sebeple bir şirketin halka arzına yatırım yaparken neden fon topladığını bilmek önemlidir. Şirketler genellikle yeni bir projeyi finanse etmek, kredileri geri ödemek veya işlerini genişletmek için fon toplamak amacıyla halka arzlar düzenler. Bazen ilk yatırımcılarına bir çıkış yolu sağlamak için halka arzlar yaparlar. Bazen destekçiler bir şirketteki hisselerini halka arz yoluyla satmak isteyebilirler. Bunların hepsinin araştırılıp bilinmesi gerekir.

İşi Anlamamak

Halka arzlara yatırımı yönlendiren en büyük olay, listeleme gününde elde edilebilecek hızlı getirilerdir. Mükemmel getiri sağlayan hisse senetleri olsa da, listelenme gününde değerinin düştüğü pek çok hisse senedi örneği de vardır. Bir şirket listelendiğinde, potansiyel bir yatırımcının araştırma yapabileceği çok az kaynak vardır. Örnek vermek gerekirse, gözleriniz bağlıyken araç kullanmak kesinlikle kazaya yol açacaktır. Benzer şekilde, bir şirketin iş modelini ve temellerini anlamadan o şirkete yatırım yapmak, etrafındaki abartılı reklam ne olursa olsun amaca hizmet etmez.

Şirketin İsmine Körü Körüne Aşık Olmak

Yatırımcıların yaptığı bir diğer büyük hata ise büyük marka ismi nedeniyle bir şirkete körü körüne yatırım yapmaktır. Büyük marka isimleri büyük getirileri garanti etmez. Eğer bu doğru olsaydı, herkes yalnızca bu tür şirketlere yatırım yapar ve büyük karlar elde ederdi.

Yetersiz Araştırma

Yatırım için iyi bir halka arz belirlemenin sırrı, onu iyi bir araştırmayla desteklemektir. Bu, diğerlerinin yanı sıra şirketin iş modelini, ürünlerini ve hizmetlerini, potansiyel hedef pazarlarını, faaliyet gösterdiği sektörü, finansal sağlığını ve destekçilerinin ve yönetiminin geçmişini anlamayı içerir. Kapsamlı araştırma, kişinin bir işletmeye yatırım yapmanın artılarını ve eksilerini belirlemesine ve rasyonel bir yatırım kararı vermesine yardımcı olur.

Bilgi Ve Yatırım Hedefleri Eksikliği

Halka arz yatırımları, genel portföyde yapılan diğer yatırımlara benzer şekilde ele alınmalıdır. Bilgi eksikliği halka arza yatırım yaparken yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Bu nedenle yatırım yapmadan önce birden fazla kaynaktan mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak önemlidir. Ayrıca yatırım yapmadan önce kişinin hedeflerini, yatırım ufkunu ve risk iştahını belirlemesi önemlidir.

Exit mobile version