Gut Hastalığında Hangi Yiyecekler Tüketilmeli?

gut.jpg

Gut hastalarında ürik asit seviyeleri yükseldiğinde, eklemlerde biriken ve tahrişe, iltihaplanmaya ve şişmeye neden olan ürik asit kristallerinin oluşmasına neden olabilir. Bu, çok acı verici olabilen gut atağı olarak bilinir. Kandaki yüksek ürik asit seviyeleri çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Böbreğin ürik asidi temizleme yeteneğinin azalmasının bir sonucu olabilir. Ürik asidi (pürinler) parçalayan bileşiklerin aşırı üretimi olabilir. Her ikisinin de bir kombinasyonu olabilir. Bu tür sorunlardan kaçınmak için sizler için derlediğimiz yiyeceklere göz atın.

Gut Hastalığına Karşı Hangi Yiyecekler Tüketilmeli?

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza ve bunu korumanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda optimum sağlık için yeterli enerji ve besin maddelerini sağlayabilir ve gut atağı olasılığını azaltır. Dengeli beslenmedeki bu yiyecekler şunlardır;

Bol meyve ve sebze

Gut hastaları için tavsiye günde beş porsiyondur, ancak mümkün olduğu kadar çok porsiyon tüketmeye çalışmak en iyisidir. Meyve ve sebzeler C vitamini içerir. Yapılan çalışmalar, yüksek C vitamini alımı (500 mg veya daha fazla) sayesinde kandaki ürik asit seviyelerinin azaldığını buldu. Kandaki ürik asit düzeylerini düşürdüğü de tespit edildiğinden kiraz ve vişne suyunun diyete dahil edilmesi özellikle yararlı olabilir.

Bazı nişastalı karbonhidratlar

Bunlar arasında pirinç, patates, makarna, ekmek, kuskus, kinoa, arpa veya yulaf bulunabilir. Tam tahıllı çeşitler daha fazla lif ve besin içerdiklerinden ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunduklarından en iyisidir. Bu yiyecekler yalnızca az miktarda pürin içerir, dolayısıyla gut ataklarını tetikleme olasılıkları düşüktür.

Biraz et, balık, yumurta, fasulye ve baklagiller

Bu yiyecekleri ölçülü tüketin. Yemeklerle birlikte C vitamini almak demir emilimini artırmaya yardımcı olabilir; bu nedenle küçük bir bardak portakal suyu için, tatlı olarak bir parça meyve yiyin veya öğünleri bol sebzeyle servis edin.

Ellerinizi porsiyon ölçüsü olarak kullanarak et porsiyonlarınızı kontrol altında tutun. Bir porsiyon avuç içi büyüklüğünde ve kalınlığındadır.

Bazı süt ve süt ürünleri

Yağsız süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı süzme peynir gibi az yağlı süt ürünlerini tüketmek, kandaki yüksek ürik asit seviyelerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu gıdalar iyi bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda düşük pürin içeriğine sahiptirler; bu nedenle, kümes hayvanları da dahil olmak üzere et ve balık alımını azaltmaya çalışıyorsanız, diyetinize biraz süt ve süt ürünleri eklemel faydalı olacaktır.

Exit mobile version