Endometriozis, Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir? Nedenleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

endometriozis-cikolata-kisti-belirtileri-nelerdir.jpg

Bu hastalık rahmin iç tabakasında bulunan endometrium adı verilen dokunun rahim dışında da yerleşip büyümesiyle ortaya çıkar. Normalde her ay adet döneminde kalınlaşan ve dökülen doku, rahim dışında da varlık gösterebilir ve çeşitli sorunlara neden oluyor.

Endometriozis’li bireylerde rahim içi dokusuna benzer yapılar yumurtalıklar, fallop tüpleri ve bazen bağırsaklar gibi rahim dışında farklı organlarda bulunabilir. Ayrıca doku adet döngüsü sırasında rahim içindeki gibi kalınlaşır fakat dökülmeden vücutta birikir. Bu durum, çevredeki dokularla yapışıklıklara neden olabilir ve ağrı kısırlık gibi rahatsız edici semptomlara yol açıyor.

Endometriozis Tehlikeli midir?

Bu durumun tehlikeli olup olmadığı kişinin yaşadığı semptomlarla hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Endometriozis ağrılı adet dönemleri, kronik pelvik ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Ayrıca endometriozis kısırlığa neden olabilecek durumdur. Birçok kadın bu hastalık nedeniyle gebe kalma konusunda zorluklar yaşar. Endometriozis, tüplerin tıkanmasına veya ovariyen dokuların etkilenmesine yol açarak gebelik şansını azaltıyor.

Endometriozis İlerlerse Ne Olur?

Rahminizin dışında endometrium benzeri doku büyümeye başladığında bu durum batın içinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Ayrıca doku kistlerin oluşmasına ve yapışıklıklara neden oluyor. Bu yapışıklıklar, organlar arasında bağlılıklar oluşturarak normal işleyişi bozarak özellikle adet dönemlerinde ağrılarınızı şiddetlendirebilir.

Ağrılar adet dönemleriyle sınırlı olmayıp zamanla ağrılar kronikleşerek günlük yaşamınızı etkiler. Adet dönemlerinde yaşanan uzun süreli ağrılar bazı kadınlarda endometriozisin ciddi bir belirtisidir.

Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis kadınlarda üreme sağlığını etkileyen ve yaşam kalitesini düşürebilen bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın belirtileri ise şöyle;

·       Adet sırasında yoğun kramp ve ağrılar,

·       Adet döngüsü dışında hafif kanamalar,

·       Karnın alt kısmında sürekli veya aralıklı şiddetli ağrı,

·       İlişki sırasında ve sonrasında rahatsızlık,

·       İdrar yaparken ağrı ya da idrarda kan,

·       Dışkıda kan görülmesi,

·       İshal veya kabızlık gibi sindirim problemleri,

·       Gebe kalma zorluğu

Exit mobile version