En İyi Güneş Kremi Hangisi? Uzmanların Mineral/Kimyasal Bazlı Ve SPF Üzerine Görüşleri Neler?

en-iyi-gunes-kremi-3.jpg

Yaz geç de olsa sonunda yaklaşıyor. Bu da yaz mevsimi için gerekliliklerinizi kontrol etme zamanı geldi demektir. Mayo? Soğutucu çanta ve içecekler?  Araç? Peki ya dolapta duran güneş kreminiz ve son kullanma tarihi?

Sağlığınız yazın pek önemsemek zorunda kalmadığınız bir nokta olabilir ancak güneş ışığına maruz kaldığınız her aktivitede göz önünde bulundurmak zorundasınız. Cilt kanseri Dünya genelinde en sık görülen kanserlerden birisi ve en sık sebebi ise güneş ışınlarına maruz kalmak.

En İyi Güneş Kremi Hangisi?

Peki kendinizi nasıl koruyabilirsiniz? Herşeyden önce güneş kreminiz her ne olursa olsun düzenli ve kontrollü kullanmalısınız. Eğer yapısı yahut kokusu sizi rahatsız ediyorsa farklı bir markaya geçmeli veya diğer alternatifleri (stick gibi) gözden geçirmelisiniz.

Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Bunlardan birisi güneş kreminizin spektrumu. SPF (Güneş Koruma Faktörü) sadece UVB ışınlarına karşı koruma sağlamakta. EWG’nin yaptığı çalışmaya göre piyasadaki pek çok güneş kremi UVB ışınlarına karşı oldukça yetersiz. UVB güneş yanığı yaparken UVA ise bronzlaşmanızı sağlar. Fakat NYU’dan Dr. Jennifer Stein’e göre her ikisi de cilde zararlıdır. Güneş kreminizin üzerinde ‘’geniş sepktrum’’ kelimelerini arayın zira o tür güneş kremleri iki tip ışına karşı da koruma sağlamakta.

Diğer bir nokta ise güneş kreminizin formülü/yapısı. Mineral yahut kimyasal olabilir. Mineral güneş kremleri fiziksel blokörler (çinko ve titanyum gibi) kullanırken kimyasal formüller yapay filtreler kullanır.Cildinize en doğru formülü bulmanız sizin için en doğrusu olacaktır. Mineral güneş kremlerinin dermatologlar tarafından tercih edildiğini göz önünde bulundurun.

Ya çocuklar için olan güneş kremleri?Parfümsüz ve hassas ciltler için olan ürünlere genellikle çocuk bölümlerinde rastlarsınız. Pek çok doktorun favorisi olan bu ürünler EWG skorlarıyla da klasik fomüllerin önüne geçmekteler.

Güneş kreminizin kullanma tairihine dikkat edin!Mineral formüllerin zamanla okside olabilmesinin yanı sıra kimyasal formüller ise tarihi geçince cildinize ciddi zararlar verebilir.

Hangi seviyede SPF’e ihityacınız olduğunu dermatologlara danışabilirsiniz ancak Dr Stein en az SPF 30 önermekte.

Peki Özet Olarak Ne Yapabilirsiniz?

Cildinizi anlamak ise sizin göreviniz! Rahatsız hissetmeseniz bile düzenli kullanımı aksatmayın! Daha önce belirttiğimiz gibi güneş kreminizi düzenli uygulamayı aksatmayın. Cildinizde bir anda beliren spesifik noktalar görürseniz derhal dermatologunuzdan randevu alın. Ve unutmayın!

Exit mobile version