Elazığ Gezilecek Yerler ve Piknik Alanları 2024

elazig-gezilecek-yerler-ve-piknik-alanlari.jpg

Elazığ Doğu Anadolu’da Tarihi Harput Kalesinin bulunduğu kısımda tepenin eteğinde kurulmuş olan bir şehirdir. Bu şehir deniz seviyesinden 1067 metre yüksekliğinde olup, hafif meyilli bir zemin üzerine kurulmuştur. Elazığ şehir merkezi dışında toplam 10 adet ilçeden oluşmaktadır.

Elazığ tarihi güzelliklerinin yanı sıra son derece gelişmiş ulaşımıyla, haberleşme imkanlarıyla türbeleriyle de dini turizm açısından oldukça gelişmiş bir şehirdir. Ülkemizin önemli barajları arasında bulunan Keban Barajıyla ve Hazar gölüyle ve kaplıcalarıyla dikkat çeken şehir zengin folklor oyunlarıyla da tarihini yaşatmaya devam etmektedir.

Buzluk Mağarasıyla Turizm sektörünü canlandıran Elazığ Doğu Anadolu’nun en gelişmiş kentlerindendir. Elazığ gezilecek yerler kapsamında ilk sıralarda yer alan Buzluk Mağarasını mutlaka görmelisiniz. Bu mağarada yer altı hava akımı mevcuttur. Dolayısıyla yazlar üşüyerek ve kış mevsimi ise tam tersine sıcak geçmektedir.

Sıcak yaz aylarında mağarada buzlar oluşur. 1990 yılında mağaranın doğal yapısı korunarak aydınlatma yapılmış ve bu sayede mağaraya iniş ve çıkışlar kolaylıkla sağlanabildiğinden yerli ve yabancı turistlerin ilgini çekmektedir.

Ulu Cami (Harput)

Bilindiği üzere Ulu Cami Harput ilçesinde bulunmaktadır. Anadolu’da yapılan en eski Türk Camilerinden olan Ulu Cami en son 1996 yılında restore edilmiştir. Dikdörtgen şeklindeki yapının duvarları moloz taştan kubbe kemerlerden minaresi tuğladan yapılmıştır.

Meryem Ana Kilisesi

Elazığ gezilecek yerler denildiğinde akla gelen kilise Harput Kalesinin doğusunda yer alır. Anadolu’nun en eski mabetlerinden olan Meryem Ana Kilisesi kızıl kilise ve Süryani kilise olarak da isimlendirilmektedir. M.S 179 yıllarında inşa edildiği düşünülen kilise ilk olarak putların saklanılmasında kullanıldığı sonrasında ise Yakubi Hristiyanları tarafından kiliseye çevrilmiştir.

Mansur Baba Türbesi

Bu türbe hakkında şehirde birtakım rivayetler dolaşmaktadır. Bunlardan biri geçmiş zamanda Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya sonrasında Harput’un manevi büyüklerinden olan Beyzade Efendinin huzurunda yapılan kazılarda burada yatan erkek, kadın ve iki çocuk mezarına rastlanmaktadır. Erkek olan cesedin hiç çürümediği araştırıldığında Şeyhüİslamlık’a bildirilmiş ve gelen yanıt üzerine buraya Türbe yaptırılmasına karar verilmiştir. Mansur Baba Türbesi böyle oluşmuştur.

Exit mobile version