MG’nin Yeni Plug-in Hibrit Aracı Ekim'de Türkiye'de! Karma Menzil 1000 km’yi Geçiyor! MG’nin Yeni Plug-in Hibrit Aracı Ekim'de Türkiye'de! Karma Menzil 1000 km’yi Geçiyor!

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye otomobil pazarını değiştirecek tarihi bir yatırım olarak değerlendirilen bir anlaşma Çin otomobil devi BYD ile yapıldı. 1 milyar dolarak yaklaşan bir yatırım yapan BYD’nin Başkan Yardımcısı Stella Li, tüm süreci değerlendiren açıklamalarda bulundu.

Manisa’ya kurulması planlanan fabrika için şehri gezen BYD yetkilileri bazı açıklamalarda bulunarak yatırıma dair kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı. "Türkiye, AB ülkeleri içinde en büyük üçüncü otomobil üreticisi. Ülkede çok sayıda yüksek eğitimli Ar-Ge yeteneği bulunuyor. Türkiye, üretim merkezi kurma konusunda en üst noktada. Avrupa'yı ve çevredeki bölgeyi de kapsayacak şekilde çok sayıda otomobil ihraç etme şansımız olacak." ifadelerinde bulunan Li, Türk hükümetinin kurumlarından etkilenmelerinin yatırım anlaşması için karar verici olduğunu da ifade etti.

Çinli Otomobil Devi Byd’nin Türkiye’deki Yatırımının Detayları Ortaya Çıktı

BYD’nin Türkiye’deki Yatırımı

Türkiye'yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Li “Bunların hepsi tutku verici gelişmeler." dedi.

BYD yatırım planlarının sadece bir tesis inşa etmekten öte olduğunu tekrarladı. Bu yatırım sayesinde BYD’nin amaçları arasında 3 yıl içinde Türkiye pazarında en çok tercih edilen 3 araçtan biri olmak var.

Karar ve kontrolün kimde olacağına dair sorulara ise, Türkiye’deki yerel bir Türk şirketten pek farklarını olmayacaklarını belirtti. Yatırım takvimine dair planlarda, BYD’nin 2026'nın ikinci yarısında Türkiye'de üretime başlaması muhtemel gözüküyor.

Araç fiyatları ve vergilendirme hakkında açıklamalarda da bulunmayı ihmal etmeyen BYD Türkiye CEO’su İsmail Ergun,  Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bir karar ile Çin menşeili üreticilerin Türkiye’de yatırım yapması halinde ek maliyet yükümlülüğünden muaf olacaklarını ve BYD ile yapılan anlaşma sonucunda firma, Türkiye'nin uyguladığı yüzde 50 (%10+40) gümrük vergisinin de ortadan kalkmış olacağının altını çizerek, “Yatırım teşvik belgesi, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra Kasım-Aralık aylarında araçlarımızı daha ulaşılabilir bir şekilde sunmaya başlayacağız." dedi.

Editör: Şahsüver ÇITIR