Bu Yazıyı Okuduktan Sonra Daha Sık Sarılacaksınız

sarilmak-2.jpg

Başkalarına sarılmayı sevmemizin birkaç nedeni var. Sarılmak, bazen üzüntülü anlarda teselli amaçlıdır, bazen sevincin ifadesidir, belki de romantik bir jesttir. Peki, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan sarılmanın sağlığa faydalarının olduğunu biliyor muydunuz? Asayiş Haber ekibi olarak sarılmanın faydalarını sizler için derledik.

Uykuyu İyileştirir

Sarılmanın özellikle uykuya yardımcı olduğu biliniyor. Kucaklanmak beyninize güven ve şefkat duygusu vererek kolayca uyumanıza olanak sağlar .Bunu, uyku-uyanıklık döngümüzün temel düzenleyicisi olan kortizol hormonunun düzeylerini düşürerek yapar. Bu hormon stresli olduğumuzda artar ve yüksek düzeyde gerginlik uykunun bozulmasına veya uykusuzluğa yol açabilir .

Stresi Azaltır

Stresli bir anda sarılmak, anında daha sakin hissetmenize yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda uzun vadeli faydalar da sağlayabilir. Fiziksel dokunuş ve sağladığı rahatlatıcı duygular, vücudunuzun ilk etapta strese karşı daha az tepki vermesini sağlayabilir ve strese dayanıklılığı artırabilir. Bunun nedeni, şefkatli bir dokunuşun daha yüksek düzeyde oksitosin reseptörleri üretmesidir. Oksitosin, hem sarılma hem de orgazm sırasında seviyeleri arttığı için bazen ‘aşk hormonu’ olarak da adlandırılan bir hormondur. Mutluluk, empati, güven ve bağlanma ile ilişkili olan bu hormon sarılınca artar.

Depresyonu Azaltır

Sarılmak, dopamin ve serotonin gibi ‘iyi hissetme’ hormonlarının salgılanmasını sağlar . Bu hormonların vücudunuza salınması mutluluk hissi yaratır ve ruh halinizi iyileştirerek depresyon düzeylerini düşürür .

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Sarılmanın enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızı artırabileceğini öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz . Sarılma bunu, işlevi hastalıklarla savaşmak olan vücudun beyaz kan hücrelerinin üretimini düzenleyen timus bezini uyararak yapar.

Kan Basıncını Düşürür

Kortizol, uyku döngünüzü düzenlemenin yanı sıra vücudun kan basıncı seviyelerini de artırır. Sarıldığınızda kortizol azalır ve oksitosin seviyeniz artar. Kan basıncı ayrıca Pacinian cisimcikleri adı verilen ciltteki bir tür basınç reseptörü tarafından da düşürülür. Bunlar sarılmanın ardından etkinleşir ve beyindeki sinirlere kan basıncını düşürmeye yardımcı olan sinyaller gönderir.

Exit mobile version