1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışıp polislere saldırdıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 30 sanıktan tutuklu 25'i tahliye edildi. İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada Neler Yaşandı? Mahkeme Kararı ve Sonrası

Tutuklu sanıklardan Agit Yanar, olay anına ait görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını öne sürerek, öğrenci olduğunu ve yarı zamanlı inşaat işçisi olarak çalıştığını belirtti. Yanar, "Tutuklu bulunmam nedeniyle KYK yurdundan ve işimden atıldım. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Tutuklu sanık Ayşe Beliz İnce ise, flamalar ve tekmelerle polisi geçmeye çalıştıklarını itiraf ederek, "Polis baskın geldi. Biz meydana varamadık. Bu defa olmasa da varacağız meydana. Görüntüdeki kişi benim." ifadelerini kullandı.

Metrobüs Kazasında Yeni Gelişme: 5 Kişi Tutuklandı Metrobüs Kazasında Yeni Gelişme: 5 Kişi Tutuklandı

Tutuksuz sanık Bekir Aslan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in çağrısı üzerine alana gittiğini belirterek, polise zarar vermek amacıyla orada olmadığını savundu. Aslan, "Taksim yasağından haberim vardı ama çağrı üzerine gittim. Üzerime plastik mermi sıkılması sonucu eylemimi gerçekleştirdim." dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu 25 sanığın delil karartma ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle yurt dışı çıkış yasağı tedbiriyle tahliyesine karar verdi. Duruşma sırasında izleyicilerden bazılarının sanıkların fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaştığını belirten mahkeme, bu kişilerin tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.

İddianameden Öne Çıkanlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, DİSK, KESK, DEM Parti, TMMOB, TDB, SOL Parti ve CHP İstanbul İl Örgütü gibi çeşitli parti, konfederasyon ve STK'ların sosyal medyadan 1 Mayıs'ta Fatih Saraçhane Parkı'nda kanunsuz yürüyüş çağrısı yaptığı belirtiliyor.

Fatih Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı üzerine, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak kapama ve arama noktaları oluşturdu. Eylemin kanunsuz olduğu ve Taksim Meydanı'na yürüyüşe izin verilmeyeceği belirtilmesine rağmen, katılımcı sayısı 20 bine ulaştı ve saat 11.35'te gruplar emniyet görevlilerine saldırmaya başladı.

İddianamede, saldırgan grupların taş, flama sopası, su damacanası, el ve tekmelerle polis kalkanlarına ve polislerin vücutlarına vurdukları bilgisi yer alıyor. Bu eylemler sırasında 35 boy kalkanı, 77 görev kalkanı, 1 el telsizi, 22 kask, 23 gaz maskesi ve 1 ZET tüfeğine zarar verildiği belirtiliyor.

30 şüphelinin, "görevi yaptırmamak için direnme", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "kasten yaralama" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından 3 yıl 9'ar aydan 17'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı ifade ediliyor.

Duruşma sonrası tahliye edilen sanıkların sevinci ve ailelerinin mutluluğu gözlerden kaçmazken, mahkeme süreci yakından takip edilmeye devam edilecek. Gelişmeleri sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

Editör: Şahsüver ÇITIR