USD34,24
EURO37,08
GBP44,59
BIST8.654,39
GR. ALTIN3.008,88
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji Haberleri
  3. VRAM Nedir? Oyunlar Neden Daha Fazla Kullanıyor ve Bilgisayarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

VRAM Nedir? Oyunlar Neden Daha Fazla Kullanıyor ve Bilgisayarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VRAM, Rastgele Erişimli Video Belleğidir, dolayısıyla GPU’nuza (anakartınız yerine) takılan ve grafik oluşturmayla ilgili veriler için geçici depolama görevi gören RAM’dir . Bu şekilde, video kartınız, verileri başka bir depolama biriminden aktarmanın yavaş süreci olmadan, verilerden anında yararlanabilir. VRAM’de depolanabilecek verilerin genişliği ve çeşitliliği sayesinde modern oyunların bu verileri sıklıkla yoğun şekilde kullandığını duymak sizi şaşırtmayabilir. İşte VRAM hakkında daha detaylı bilgiler.

Modern Oyunlar Neden Bu Kadar Çok VRAM Kullanıyor?

Vram Nedir

VRAM’e olan talebin artmasının bir nedeninin daha yüksek çözünürlükler olduğunu varsayabilirsiniz. Bu doğru, ancak her şey sizin varsaydığınız şekilde değil. Bu kadar büyük miktarlarda VRAM tüketen, çerçeveleri ve diğer bilgileri oluşturulmadan önce saklayan arabellekler değildir. Sonuçta, çözünürlüğü artırdıkça bellek kullanımındaki fark çok fazla artmıyor ve modern sıkıştırma teknikleri zaten bu artışın çoğunu azaltıyor. Bunun yerine, modern oyunların bilgisayarınızda bu kadar çok VRAM kullanmasının üç ana nedeni vardır:

1. Daha Yüksek Doku Çözünürlüğü

Buradaki asıl neden doku çözünürlüğüdür. Oyunlar genellikle bir nesnenin hesaba katacağı gerçek çözünürlük miktarından bir adım daha yüksek olan doku çözünürlüklerini VRAM’de depolar. Örneğin, tek bir nesne 1.920 x 1.080 (1080p) çerçevenin tamamını dolduruyorsa oyun 2.048 x 2.048 dokuyu depolayacaktır. Çözünürlük arttıkça depolanan her dokunun çözünürlüğü de artar ve VRAM talebi katlanarak artar.

2. Yinelenen Dokular

Depolama talebi, MIPmapping adı verilen bir işlemle daha da şiddetlenir ; bu, oyunların hareli etkisinden (yüksek çözünürlüklü bir doku daha düşük çözünürlüklü bir alanda görüntülendiğinde elde ettiğiniz tuhaf çizgili veya dalgalı görünümlü desenlerden) kaçınmasını sağlar. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için oyunlar, kameradan daha uzak mesafelerdeki nesnelere uygulamak üzere bir dizi düşük çözünürlüklü dokuyu aynı anda VRAM’de depolar. Çoklu dokular için daha yüksek çözünürlüklerin, MIP haritalarının sayısında orantılı bir artışa yol açarak, çok sayıda VRAM’i hızla tüketebileceğini görebilirsiniz.

3. Işın İzleme

Diğer bir neden ise ışın izlemedir ve VRAM kullanımı, ışın izleme tekniklerinin performans üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olmasının nedenlerinden biridir. Işın izleme teknikleri, sınırlayıcı hacim hiyerarşileri (BVH’ler) biçiminde olan büyük miktarda veri üretir. BVH’ler, ışınların onlarla nasıl etkileşime girdiğini optimize etmek için nesneleri bir arada gruplamanın bir yoludur ve sonuçta ışın izleme performansını artırmaya yardımcı olurken aynı zamanda çok fazla VRAM tüketirler.

VRAM’inizi Nasıl En Üst Düzeye Çıkarırsınız?

VRAM’inizi optimize etmenin en iyi yolu yeni bir GPU satın almaktır ancak bu kartlar biraz pahalıdır. Bunun yerine, bir kuruş harcamadan VRAM kullanımını ayarlamanın çeşitli yolları vardır. İyi haber şu ki, en fazla VRAM kullanan ayarların çoğu genellikle görselleri önemli ölçüde etkilemiyor. Bu nedenle başlamak isteyeceğiniz ilk yer dokulardır. Dokuyu, doku ayrıntısını veya doku çözünürlüğü ayarını azaltmak, oyunun görünümünü önemli ölçüde etkilemeden genellikle kare hızında önemli bir artışa ve takılmaların azalmasına neden olur.

VRAM Nedir? Oyunlar Neden Daha Fazla Kullanıyor ve Bilgisayarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!