Vertigo, kısa bir süre veya saatlerce hatta günlerce sürebilen bir baş dönmesi türüdür . Bu durumu yaşayan kişiler, kulaklarındaki dolgunluk nedeniyle çevrelerinin hareket ettiği veya döndüğü konusunda yanlış bir hisse kapılırlar. Buna genellikle günlük aktiviteleri etkileyebilecek hastalık hissi (mide bulantısı) ve denge sorunları eşlik eder. Vertigo bir semptomdur ve başlı başına bir sağlık sorunu değildir. Çoğu durumda baş dönmesine neden olan kafa travması ve kulak sorunları gibi tıbbi bir durum vardır. Ancak bazen de nedeni bilinmemektedir. Vertigo ile ilgili detaylı bilgileri sizler için derledik.

Vertigoya Ne Sebep Olur?

Vertigonun en yaygın nedeni kulağın iç kısmındaki bir sorundur; örneğin enfeksiyon veya iltihaplanma. Başımızı hareket ettirdiğimizde kulağın iç kısmı bir denge organıdır ve bize başımızın nerede olduğunu söyler. Kulağın iç kısmında sorun varsa bu durum hasta hissetmemize (mide bulantısı) ve baş dönmesine neden olur.

Vertigo Nedir 2

Yaşlılarda vertigonun yaygın bir nedeni benign paroksismal pozisyonel vertigodur. Bu, başınızı belirli yönlere hareket ettirdiğinizde baş hareketlerinde yoğun baş dönmesine (kısa vertigo atakları) neden olur. Bu duruma iç kulakta 'sıkışmış' ve normalde olduğu gibi hareket edemeyen küçük parçacıkların neden olduğu düşünülür.

Vertigo tedavisi

Bir doktor tarafından yapılan muayene bazen baş dönmesinin hangi taraftan geldiğini anlayabilir ancak bu yalnızca semptomlara bakarak çözülemez. Doktorun yaptığı testlerden sonra tam teşhis konduğunda tedavi aşamasına geçilebilir. Vertigonun tedavisi buna neyin sebep olduğuna bağlıdır; tedavi sadece dinlenme, tablet alma veya yapılacak özel egzersizler olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Vertigonun farklı türleri nelerdir?

Genel anlamda vertigo iki türdür:

1. Periferik vertigo – iç kulakla ilgili problemlerle ilgilidir.

2. Merkezi vertigo – merkezi sinir sistemindeki, yani beyindeki sorunlardan kaynaklanır.

Kusturmayan Mide Bulantısı Neden Olur? Ne İyi Gelir Kusturmayan Mide Bulantısı Neden Olur? Ne İyi Gelir

Vertigo ciddi bir durum mudur?

Vertigo kendi başına ciddi olarak kabul edilmez, ancak zaman zaman, özellikle de beyin enfeksiyonları, yaralanma veya beyin felci gibi potansiyel olarak zararlı sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunda sorun yaratabilir. Bazen hafif ila orta dereceli vertigo yaşarsanız, bu önemli bir problem değildir. Ancak saatlerce süren, tekrarlayan ve uzun süreli vertigo atakları yaşıyorsanız mutlaka bir nöroloji uzmanına detaylı bir değerlendirme yaptırmanız gerekmektedir.

Vertigoyu kim tedavi eder - KBB Doktoru mu yoksa Nörolog mu?

Vertigonun nedeni iç kulaktaki problemler ve kulak enfeksiyonları ise bir KBB uzmanı altta yatan nedeni tedavi eder. Vertigonun nedeni sinir sistemindeki sorunlardan kaynaklanıyorsa, bir nöroloğa başvurmanız gerekir.

Editör: Şahsüver ÇITIR