Vajinal bezeler tarafından salgılanan bu sıvı rahim ağzıyla vajina duvarlarından gelir ve vajinal ortamı enfeksiyonlardan koruyor. Günlük olarak 1-4 ml arasında bir akıntı miktarı, genellikle sağlıklı durumun göstergesi olup normal kabul ediliyor. Akıntının sağlıklı olduğunda kaşıntıya yol açmaz ve şeffaf ya da beyaz renkte oluyor. Kaygan dokuya sahip olup ıslak his vererek herhangi bir rahatsızlık yaratmaz.

İşte Kadınların Erkeklerden Beklediği, Mantığı Zorlayan 10 İlginç Beklenti! İşte Kadınların Erkeklerden Beklediği, Mantığı Zorlayan 10 İlginç Beklenti!

Sağlıklı vajinal akıntı, vajinanın içindeki ölü hücrelerle bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylece vajinal bölge temiz ve sağlıklı kalıyor. Akıntının bu doğal işlevi vajinal ortamın dengesini koruyarak enfeksiyon riskini azaltıyor. Akıntının kendisi tedavi gerektirmez ve sorun oluşturmaz.

Vajinal Akıntı Belirtileri Nelerdir?

Vajinal akıntı

Örneğin vajinal akıntınızın renk ile kıvamında belirgin değişiklikler gözlemliyorsanız, enfeksiyon veya başka sağlık sorununa işaret edebilir. Ateş karın ağrısı, ani kilo kaybı ve sürekli yorgunluk hissi gibi belirtiler vajinal akıntının yanı sıra daha ciddi sağlık sorununun belirtisi olabilir. Ayrıca semptomlar vücudunuzun size verdiği bir uyarı olarak ihmal edilmemesi gerekiyor.

Bu tür belirtilerle karşılaştığınızda, kendi sağlığınızı ciddiye almak ve doktora başvurmak çok önemlidir. Sağlık sorunlarının erken teşhisiyle tedavisi daha iyi sonuçlar verir ve komplikasyonları önler. Doktorunuz belirtilerinizin nedenini belirlemek için gerekli testleri yapacak ve uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Nedenleri

Özellikle hamileliğin erken dönemlerinde, kahverengimsi veya pembe lekeler iç çamaşırında ya da tuvalet kağıdında gözlemlenebilir. Ayrıca akıntılar ciddi bir sağlık sorununu işaret etmez ancak hamileliğin doğal parçası olabilir.

Bir neden olarak implantasyon belirtileri öne çıkabilir. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun rahim duvarına tutunması sırasında az miktarda kahverengi veya pembe akıntı görülebilir.

Bu durum, embriyonun rahme yerleştiği ile hamileliğin başlamış olduğunu gösteren işaret olarak kabul edilir. Ayrıca akıntı genellikle kısa süreli ve hafif olur bu yüzden genelde endişe edilecek durum olarak değerlendirilmez.

Editör: Şahsüver ÇITIR