Kış aylarıyla birlikte dünya genelinde ve ülkemizde grip vakalarında hızla artış yaşanıyor. Sağlık uzmanları, bu yıl gençlerde Haemophilus influenza tip B (HiB), yaşlılarda zatürre, çocuklarda ise RSV salgınlarının etkilerinin birleşerek üçlü bir salgına dönüştüğü konusunda uyarıyor.

Zatürre ve Gripte Uzun Süren Semptomlara Dikkat!

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, yaşanan salgının ciddiyetine dikkat çekerek, "Bu yıl, influenza, RSV ve Kovid-19'un bir arada karma görüldüğü üçlü salgınla karşı karşıyayız" uyarısında bulundu. Gençlerde grip virüslerinin yanı sıra Haemophilus influenzae tip B (HiB) bakterilerinin de etkili olduğu belirtilirken, özellikle yaşlı ve ek hastalığı bulunanlarda Kovid-19'un zatürreye sebep olabildiği vurgulandı. 

Enfeksiyonlar Arka Arkaya Gelebilir

Prof. Dr. Kömürcüoğlu, yaşanan salgının enfeksiyonlar nedeniyle direnci düşürdüğünü ve hastalığın arka arkaya geçirilebildiğini belirterek, "Gençlerde ve erişkinlerde H. İnfluenza, ağır gribe neden olan etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkla mücadele süreci uzun ve zorlu olabilir" dedi. Ayrıca, çocuklarda RSV'nin özellikle trakeit ve bronşit tablosuyla kendisini gösterdiğine vurgu yaparak, virüsün çocuklardan yetişkinlere de geçebildiği konusunda uyardı.

Üçlü salgına karşı bireysel korunmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kömürcüoğlu, "Maske kullanımının azalması nedeniyle bu yıl geçtiğimiz yıldan daha ciddi bir grip salgını ile karşı karşıyayız. Salgından korunmak için bireysel önlemler alalım, kapalı alanlarda ve özellikle de sağlık kuruluşlarında maske takarak kendimizi koruyalım" şeklinde uyarılarda bulundu. 

Üçlü Salgından Korunmak İçin Öneriler Nelerdir?

Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kapatın.

Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve dezenfekte edin.

Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız? Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Üç günü geçen ateş, nefes darlığı, artan öksürük ve solunum zorluğunda hekiminize başvurun.

Kalabalık ve kapalı alanlarda, özellikle de sağlık kurumlarında maske takın.

Gripte antibiyotik etkili olmadığı için gereksiz antibiyotik kullanmayın.

Kovid-19 belirtileri varsa test yapın; hızlı testler eczanelerde bulunuyor.

Riskli kategorideyseniz, güncel Kovid-19 ve mevsimsel grip aşılarını yaptırın.

Eksik aşılar varsa tamamlanması önemli, özellikle yaşlılar yeniden enfeksiyona açık hale gelebilir.

Hastaysanız okula ve işe gitmeyerek evde dinlenin.

Salgınlarla mücadelede bireylerin alacağı önlemlerin kritik önemde olduğu vurgulanırken, maske kullanımının yanı sıra hijyen kurallarına riayet etmek ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurmak, sağlıklı günler geçirmek adına önem taşıyor. Üçlü salgın döneminde korunmak için mesafe, maske ve temas gibi hijyen kurallarına dikkat etmek salgına yakalanmanızı önleyebilir.

Editör: Haber Merkezi