USD34,25
EURO37,63
GBP44,84
BIST9.174,31
GR. ALTIN2.927,29
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı?

Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı?

Türkiye'de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı
Türkiye'de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı?  Geçtiğimiz günlerde Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında sorulan bir soru, izleyiciler arasında merak uyandırdı ve gündeme oturdu. Peki merak edilen sorunun cevabı ne? Detayları aktardık.

Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı? Yarışmacı, soruya yaklaşırken iyi bir analiz yaptı, ancak kesin yanıt vermeden önce yeğenini arayarak görüş almak istedi. Bu durum, yarışmanın hem heyecanını hem de izleyicilere sunduğu bilgi yarışını bir kez daha gözler önüne serdi. Cevabı bulmak için akıl yürütme sürecinde yeğeninin yardımını almak istedi. Peki Türkiye’de radyo yayını ne zaman başladı? Detaylar yazımızda.

Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı?

Türkiye’de radyo yayınları 1921 yılında İstanbul’da yapılan denemelerle başladı. Bu dönemde amatör seviyede sürdürülen çalışmalar, halkın radyo ile tanışmasına zemin hazırladı. İlk halka açık radyo denemesi ise 19 Mart 1923’te gerçekleştirildi.

İstanbul Öğretmen Okulu’nun bodrumunda düzenlenen özel yayında, davetlilere ve basın mensuplarına telsiz telefon tecrübeleri adı altında seslenildi. Bu ilk denemeler, Türkiye’nin radyo yayıncılığına adım atma isteğinin yansımasıydı. Cumhuriyet’in ilanından sadece iki yıl sonra, 1925’te telsiz tesisi hakkında kanun kabul edildi. Peki ilk radyo yayını ne zaman başladı?

Bu kanun, Türkiye genelinde telsiz şebekesi kurulmasına olanak tanıdı ve radyo yayıncılığının gelişimi için önemli adım oldu. İlk radyo yayını ise 6 Mayıs 1927 tarihinde İstanbul Radyosu adıyla gerçekleştirildi. Sirkeci’deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı. Yayınlar, radyo alıcısının henüz yaygın olmaması nedeniyle postane binasının kapısına yerleştirilen hoparlörlerden halka ulaştırıldı.

İlk günlerden itibaren halkın ilgisini çeken radyo yayınları, zamanla daha fazla insana ulaşma hedefiyle geliştirildi. Radyo, sadece müzik ve eğlence değil, aynı zamanda bilgi ve haber akışının sağlanması açısından da büyük bir rol oynamaya başladı. Kim Milyoner Olmak İster yarışmasıyla gündeme gelen sorunun cevabı da birçok kişi tarafından merak edildi.

Türkiye’de ilk radyo yayını özellikle Cumhuriyet döneminin sosyal ve kültürel dönüşüm sürecinde halkın eğitimine katkıda bulundu. Aynı zamanda ulusal bir kimliğin inşasına da destek verdi.

Türkiye’de İlk Radyo Yayını Ne Zaman Başladı?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!