Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Erzurum Pasinler Ovası’nda, ilk kez deneme amaçlı ekilen mor patatesin ilk hasadı gerçekleştirildi. Erzurum Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, yaklaşık 7 dönümlük alanda ekilen mor patates, toprağa uyum sağlayarak yüksek verim sağladı. Antioksidan zengini, karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir içeriği ile öne çıkan mor patates, üreticiler ve tüketiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Katma Değerli Üretim İçin Yeni Çalışmalar
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, mor patatesin bölgeye getirilmesinin Erzurum tarımını güçlendirmek ve çiftçiye katma değeri yüksek ürün alternatifleri sunmak amacıyla yapıldığını belirtti. Oral, “Pasinler Ovası, patates üretiminde kalitesini kanıtlamış bir bölge. Mor patates ekimi de bu anlamda tarımsal çeşitliliği artırmak için başlattığımız bir deneme süreci. İlk hasat oldukça başarılı oldu ve bu yeni ürünün bölgede yaygınlaşmasını hedefliyoruz,” dedi.
Mor patates, sağladığı yüksek besin değeri ile özellikle sağlıklı yaşamı destekleyen özellikleriyle öne çıkıyor. İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen mor patates, karbonhidrat, potasyum ve demir gibi mineraller açısından da oldukça zengin. Bu özellikleriyle pazarda alternatif bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Bölgedeki Üretici İçin Yeni Bir Alternatif
Erzurum Ticaret Borsası’nın, Pasinler Ovası’nı patates üretiminde daha üst seviyelere taşımayı amaçlayan çalışmaları kapsamında ekilen mor patates, üreticiye yeni bir gelir kaynağı olma yolunda ilerliyor. Bölge tarımını çeşitlendirme adına hayata geçirilen bu deneme projesi, ilk hasat sonuçlarına göre gelecek sezonlarda daha geniş alanlarda ekilmesi planlanan mor patatesin verimli bir ürün olduğunu ortaya koyuyor.
Mor patates, özellikle iç pazarda sağlıklı beslenmeye yönelik artan ilgiyle paralel olarak önemli bir talep yaratabilir. Erzurum Ticaret Borsası’nın katkılarıyla tarımda alternatif ürün arayışlarının sonuç vermesi, bölgenin ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlıyor. Pasinler Ovası’ndaki ilk denemesi başarılı sonuçlanan mor patatesin, gelecek yıllarda hem üreticiler hem de tüketiciler için tercih edilen bir ürün olacağı öngörülüyor.