Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Gizli Servis’in, İran’ın Trump’a yönelik saldırı düzenleyeceğine dair aldığı istihbaratın ardından güvenlik önlemlerini artırdığı, ancak suikast girişiminin önlenemediği belirtildi.

Suikast Girişimi ve Ayrıntılar

Trump, cumartesi günü Pensilvanya'daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda mitinge katılan 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi yaralandı. ABD Gizli Servisi, miting alanının dışındaki yüksek bir yerden kürsüye ateş eden saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı. FBI, saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu belirledi.

ABD basınına göre, Washington’daki yetkililer, son haftalarda İran’ın Trump’a suikast düzenleme planına ilişkin bir kaynaktan istihbarat aldı. ABD’li bir ulusal güvenlik yetkilisi, Gizli Servis ve Trump’a yakın isimlerin miting öncesinde tehditten haberdar edildiğini söyledi. Yetkili, “Artan tehdide önlem olarak Gizli Servis, Trump'ın korunması için kaynakları ve varlıkları artırdı” dedi.

Gizli Servis yetkilileri, Trump’ın yakın çevresini açık hava mitingleri düzenlememeleri konusunda uyardı. Ancak bu uyarılar daha genel nitelikteydi. Bazı kaynaklar, Gizli Servis’in önceden bilgilendirilmediği anlık etkinliklerin iptal edildiğini belirtti.

Yetkililere göre, Crooks’un gerçekleştirdiği suikast girişiminin İran’la ilişkili olduğu tespit edilmedi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, tetikçi Crooks ile başkaları arasında bilinen bir bağlantı olmadığını söyledi.

Gizli Servis’in suikast girişimi sırasında Trump’ın sahneden çıkarılmadan önce başını göstermesine izin vermesi tartışmalara neden oldu. Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, saldırganın ateş açtığı binanın güvenliğinden yerel polislerin sorumlu olduğunu ve polisin binanın içinde bulunduğunu doğruladı. Cheatle, saldırganın görülmesi ile ateş açması arasında çok kısa bir süre geçtiğini belirtti.

İran ve Süleymani Gerginliği

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 2020'de Trump’ın talimatıyla öldürülmüştü. Bu olay, ABD-İran gerilimini artırmıştı. Joe Biden’ın göreve gelmesiyle gerilim bir nebze azalsa da, iki yıl sonra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in resmi internet sitesinde Trump’a suikast düzenlendiğini gösteren bir animasyon yayımlanmıştı.

Esir Ailelerinden Netanyahu'ya: "Hayatları Feda Ettiğini İtiraf Et!" Esir Ailelerinden Netanyahu'ya: "Hayatları Feda Ettiğini İtiraf Et!"

Trump’a yönelik suikast girişimi, ulusal güvenlik açısından büyük bir endişe kaynağı oldu. Gizli Servis’in aldığı istihbarat ve artırılan güvenlik önlemlerine rağmen saldırının gerçekleşmesi, güvenlik zafiyetlerini gözler önüne serdi. Bu olay, ABD-İran ilişkilerinde yeniden bir gerginlik kaynağı olabilir. Suikast girişimiyle ilgili detaylar ortaya çıktıkça, hem kamuoyunun hem de yetkililerin tepkisi büyüyecek gibi görünüyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR