Tourette sendromu kavramını daha önce duymamış olabilirsiniz. Ancak size “tik” dersek muhtemelen ne demek istediğimizi hemen anlarsınız. Bu sendrom ne yazık ki kontrol edilemez. Örneğin birisi göz kırpmasını kontrol etmekte zorluk çekebilir veya söylenenleri tekrar edebilir. İyi haber şu ki, bu durum tedaviyle kontrol altına alınabilir. Asayiş Haber olarak çevrenizde birçok kişide görebileceğiniz tourette sendromu hakkında sizleri bilgilendiriyoruz.
Tourette Sendromuna Ne Sebep Olur?
Tourette sendromu sıklıkla farklı beyin bölgeleriyle, özellikle de bazal ganglionlarla bağlantılıdır. Bazal ganglionlar vücudun hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olur. Burada herhangi bir farklılık varsa bu, kimyasalları ve aralarında mesaj taşıyan sinir hücrelerini etkiler. Basitçe söylemek gerekirse bu beyin ağındaki sorun, Tourette sendromuna yol açıyor.
Tourette Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Tikler ana semptomudur. Bazen bu tikler çok hafif olabilir ve fark edilmeyebilir. Diğerleri için tikler sıklıkla ortaya çıkar ve açıktır. Heyecan, hastalık, yorgunluk ve hatta stres bu durumu ağırlaştırabilir veya daha da kötüleştirebilir. Ne yazık ki şiddetli semptomlar kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Hatta depresyona bile yol açabilir.
Bazı ani veya istemsiz hareketler motor tiklerdir ve bunlar:
Ağzın seğirmesi, hızlı veya ani göz kırpma, baş veya kol sallama vb.
Vokal tikler için belirtiler şunlardır:
Ani bağırma, öksürme veya başkalarının söylediklerini tekrarlama ve küfretme.
Bu tikler karmaşık ve basittir. Basit tikler, göz kırpma gibi vücudun yalnızca birkaç bölümünü etkiler. Öte yandan, karmaşık tikler vücudun birçok bölümünü kapsayabilir (zıplama, küfür etme vb.). Tourette sendromlu hastalar, motor tik ortaya çıkmadan önce bir karıncalanma veya gerginlik hissi hissedebilirler.
Tourette Sendromu Tedavisi
Tikler hafif ise herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak sorunluysa reçeteli ilaçlar yardımcı olabilir. İlaç kullanma konusunda tiklerin gözlemlenmesi gerektiğinden doğru dozu bulmak biraz zaman alabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra konuşma terapisi, psikolojik danışmanlık ve davranış terapisi almak yardımcı olabilir.