Borsa Neden Düşüyor? 29 Nisan 2024 Borsa Neden Düşüyor? 29 Nisan 2024

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III. Dönemi 1. Başvuru Çağrı İlanı süreci hakkında detaylar ortaya çıktı. Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Vali Doç.Dr. Zülkif Dağlı’yı ziyaret ederek çağrıya ilişkin bilgiler verdi. Bu çağrı kapsamında 66 milyon Avro destek bütçesi ayrıldı ve "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar" sektörüne odaklanacak.

Desteklenecek Sektörler ve Proje Teslim Süresi

Vali Dağlı, çağrı sürecinde süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünleri, meyve ve sebze ürünleri ile yumurta işleme ve pazarlama konularına odaklanacaklarını belirtti. Proje teslim süresinin ise 09 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edeceğini açıkladı.

Vali Dağlı, tüm projelerde gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 50, üretici örgütlerinde yüzde 70 oranında hibe desteği sağlanacağını belirtti. Atık yönetimi ve yenilenebilir enerji harcamaları içeren projelerde ise bu harcamalara ilave yüzde 10 daha destek verileceğini vurguladı. Ayrıca, sektöre göre değişmekle 30 bin ile 3 milyon Avro aralığında uygun harcama tutarına sahip projelere destek sağlanacağını, yatırımlardaki harcamaların KDV, ÖTV ve diğer vergilerden de muaf tutulacağını dile getirdi.

Vali Dağlı, TKDK'nın 2024 yılında toplam 248 milyon avro bütçeli olarak çıkılacak çağrı ilanları takvimini açıkladı. Haziran ayında 2. Çağrı olarak kırsal alan yatırımları, Temmuz ayında hayvancılık yatırımları, Ağustos ayında ise çiftçilere yönelik makine ekipman desteği için çağrılara başlanacağını belirtti. Bu kapsamda yatırım yapmak isteyen vatandaşların proje hazırlıklarına ve inşaat ruhsatı işlemlerine şimdiden başlamaları tavsiye edildi.