USD34,07
EURO38,06
GBP45,38
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.833,69
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Tırtılların Yırtcılara Karşı Kullandığı Beklenmedik Duyu:Statik Elektrik!

Tırtılların Yırtcılara Karşı Kullandığı Beklenmedik Duyu:Statik Elektrik!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PNAS dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; tırtıl kılları elektrik alans tepki göteriyor ve diğer böceklerin kanat çırpma frekansına da hassas olmaları tırtıl kıllarının elektrik alanı algılamaya spesifik evrildiği teorisini ortaya koyuyor. Bu sonuçlar, avcı-av ilişkisinde statik/alan elektriğinin ilk duyu ipucu olarak kullanıldığı anlar.

Peki ya İnsanlığın Etkisi?

Tırtılların Yırtcılara Karşı Kullandığı Beklenmedik Duyu

Makalenin ana yazarı Dr. Sam England’a göre pek çok hayvan statik elektrik üretiyor ve itme-çekme durumları yaşanıyor. Özellikle tırtıl kıllarının statik elektrik üretimini insanlarda saçların elektriklenmesine benzeten Dr Sam, tırtıl kıllarının yırtıcılara karşı sensör yahut uyarıcı olarak kullanılabileceğini hipotez alarak araştırmaya başladıklarını belirtti.

Dr Sam England’ın öncülüğünde ekip farklı böcek/araknid türlerinin ortaya çıkardığı statik elektriği ölçtü ve yapılan hesaplamalarla tırtıllar yapay bir şekilde bu elektriğe maruz bırakıldığında tepki verdikleri görüldü.

 Dr Sam bu durumun endişe verici olduğunu belirtti: İnsanlık geliştikçe artan statik elektrik ve farklı frekansların varlığının hayvanlar için bir tür ‘’gürültü’’ oluşturacağın öne sürdü.

Bu durumun ekosistemi etkilediği hakkında oldukça kesin olan Dr Sam hayvanların statik elektriği av-avcı ilişkisinde kullandığına tekrardan dikkat çekti. ‘’Frekans kirliliği’’ olarak adlandırılan yeni bir kirlilik türü oluştuğunu iddia ederek ekosistemin zarar gördüğünü söyleyen Dr Sam England bu yetinin sadece tırtıllarla sınırlı olmadığını da ekledi.

“Bu yetenek, özellikle böcekler ve örümcekler ve akrepler gibi diğer küçük hayvanlar arasında yaygın olabilir.’’ cümlesi ise daha kompleks yaşam formlarının farklı duyulara güvendiğini kanıtlıyor. Spesifik olarak memeli hayvanların klasik ana duyuları tercih etmesi bu duruma bir örnek.

Statik elektriğin bu ekolojik etkileşimlerde bir rol oynamasının keşfi, hayvanların birbirlerini yahut av-avcı ayrımını nasıl yaptığına dair anlayışımıza ışık tutabilir.

Bu araştırma, insanlığın doğal dünyaya olan beklenmedik etkilerini vurguluyor. Bizlere çevresel politikalarımızı gözden geçirmemiz ve belli düzenlemeler yapmamız gerektiğini söylüyor adeta. Bu alanda yapılan keşifler hem doğayla olan etkileşimimizi güçlendirip ilerletmekte hem de bu etkileşimi daha sorumlu yönetmemiz için bizi teşvik etmektedir.

Tırtılların Yırtcılara Karşı Kullandığı Beklenmedik Duyu:Statik Elektrik!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!