TİP Hatay Milletvekili Can Atalay Dosyasında Önemli Gelişme!

can-atalay-tip.jpg

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Gezi Parkı Davası’nda hakkında verilen 18 yıl hapis cezasına ilişkin bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de inceledi. Mahkeme, Atalay’ın ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ile ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği’ haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verdi.

Dosya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, konunun 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek mütalaa verdi. Ancak, 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar verdi. Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Cezaevindeki Can Atalay’ın avukatları, 1 Aralık’ta yaptıkları açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması nedeniyle ikinci kez başvuru yapıldığını belirtti. Atalay’ın avukatları, ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’, ‘Adil yargılanma hakkı’ ve ‘Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı’ ihlallerinin ikinci kez yaşandığını vurgulayarak, bu ihlallerin giderilmesini talep etti.

Anayasa Mahkemesi, Yeniden Görüşme Kararı Aldı

Anayasa Mahkemesi, Atalay’a ilişkin verdiği hak ihlali kararının yerine getirilmemesi üzerine yapılan ikinci başvuruyu 13 Aralık’ta görüşme kararı aldı. Mahkeme, daha önce verdiği ihlal kararının yerine getirilmemesi durumunda yapılacakları değerlendirecek.

Anayasa Mahkemesi’nin ilk ihlal kararı, 27 Ekim’de Resmî Gazete’de yayınlandı. Gerekçeli kararda, “Başvurucu hakkında tespit edilen hak ihlallerinin sonlandırılmasına ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak; yeniden yargılamanın başlaması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması, başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi, yeniden yargılamada durma kararı verilmesi işlerinin yerine getirilmesi zorunludur” değerlendirmesi yapıldı.

Exit mobile version