Temettü oranları her geçen gün artmaya devam ederken pek çok kişinin bu konuda yeterli bilgisi dahi yoktur. Temettü şirketin yıllık kar payını ve bilanço hesapları yapıldıktan sonra ortaya çıkan tutarın bütün ortaklara pay edilmesi ile kazanç elde etmektir. Kişi isterse bir şirketin temettü hisselerini satın alarak da şirket ortaklığı ile uğraşmadan kar oranları ile kazanç sağlayabilir. Kar payının ne denli dağıtılacağı ise anonim şirketlere bağlı olarak ve şirketin kazandığı kar oranlarına artış veya azalış yaşayabilir.

Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? Güncel Durum Ne? Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? Güncel Durum Ne?

2024 Yılında En Çok Temettü Veren Şirketler

2024 Kripto Para Borsaları

2024 yılında pek çok şirket temettü hisseleri dağıtmaya başladı. Bu şirketler arasında en büyüğü ise Doğuş Otomotiv Şirketi yani DOAS %9.5 oranında temettü vereceğini açıkladı. Listenin devamında ise GEDİK yatırım 7.6 oranlık temettü ile yerini almıştır.

En az temettü veren şirket ise Enerjisa A.Ş. 3.99 temettü ile yerini almıştır. Bu temettü oranları şirketlerin halka arz miktarlarına göre değişerek farklı oranlarda kar payı kazandırabilir. Ayrıca her hisse fiyatı temettü oranlarının fazlalıklarına göre ölçülebilir. Hisse fiyatlarına göre de kar oranları belirlenip temettü hissesine sahip kişilere kar oranları verilir.

2024 Yılının Temettü Takvimi ve Tarihleri Nelerdir?

2024 yılının başından itibaren temettü hisseleri halka arz tarihlerine göre belli olmuştur. Temettü oranları da şirketin halka arz gelirine göre değişiklik gösterecektir. Şirketlerin kendi takvimlerine göre belirledikleri talep toplama tarihlerinden sonra temettü hisselerinde dağılım yapılır. Talep toplama tarihlerini geçirme durumunda ise hisse sahibi olamayabilirsiniz.

Şirketlerin katılım sağladığı halka arz için iki farklı süreç bulunur. Bunların ilki talep toplama sürecidir. Eğer bu tarihler arasında hisse alım talebiniz bulunmaz ise sonrası ki talep toplama sürecini beklemeniz gerekiyor. Talep toplama süreci sona erdikten sonra ise hisse dağıtım süreci başlar. Bu süreci de sorunsuz atlatan kişiler temettü hisseleri ile kar payı kazanabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR