Dünyanın bugüne kadar yaşadığı en büyük siber kaos olarak kabul edilen dünkü kesintiler, tek bir yazılım hatasının nasıl dünya çapında bir krize dönüşebileceğini gözler önüne serdi. Uzmanlar, siber güvenlik pazarının birkaç büyük şirketin egemenliğinde olmasının güvenlik risklerini artırdığına dikkat çekiyor.

Xiaomi’den Üzerinde Hiç Tuş Bulunmayan Yeni Telefon Geliyor! Xiaomi’den Üzerinde Hiç Tuş Bulunmayan Yeni Telefon Geliyor!

Teknolojilerin Kırılganlığı Ortaya Çıktı

Siber güvenlik şirketi Crowdstrike'ın hatalı güncellemesi, Türkiye dahil birçok ülkede Microsoft sistemlerinin çökmesine neden oldu. Havayolları, bankalar, hastaneler ve birçok işletme bu kesintiden etkilendi. Crowdstrike, hatanın düzeltildiğini duyurdu ancak tüm sistemlerin normale dönmesinin zaman alacağını belirtti. Microsoft da kullanıcılarına sorunun tamamen giderilmesi için sistemlerini birkaç defa yeniden başlatmalarını önerdi.

Havayolu şirketleri operasyonlarını yavaş yavaş normale döndürmeye başlasa da dünya çapında binlerce uçuşun iptal edilmesi havalimanlarında büyük bir krize yol açtı. Yolcular havalimanlarında uyumak zorunda kalırken, havayolu şirketleri sorunların hafta sonu boyunca devam edebileceğini bildirdi. Birçok işletme ise yaşanan gecikmelerin yol açtığı sorunları çözmeye çalışıyor ve bu sürecin günler alabileceği belirtiliyor.

Küresel çaptaki bu siber kaos, dünyada birbirine bağlı teknolojilerin ne kadar kırılgan olduğunu, tek bir yazılım hatasının nasıl büyük bir krize dönüşebileceğini ortaya koydu. Reuters'a konuşan siber güvenlik uzmanları, Crowdstrike'ın güncellemesinin yeterli kalite kontrolünden geçmediğini kaydetti.

Benzer sorunlar geçmişte de yaşandı. 2010 yılında McAfee'nin antivirüs güncellemesinde yaşanan sorun, yüz binlerce bilgisayarda "mavi ekran" hatasına yol açmıştı. Uzmanlar, siber güvenlik pazarının çok az şirketin egemenliğinde bulunmasına dikkat çekerek, bu tekelleşmenin güvenlik riskini daha da artırdığını vurguluyor.

Financial Times'ın analizine göre, yaşanan bu büyük kriz, bilişim ekiplerinin geliştirilmesi ve teknoloji altyapısının gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koydu. Hükümetlerin ve düzenleyici kurumların da bilişim sistemlerinde yeni önlemler üzerinde çalışması gerekecek. Siber güvenlik pazarının tekelleşmesi, bu tür krizlerin tekrar yaşanmaması için dikkatle ele alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR