Sahiplendirilmemiş hayvanlara 30 gün sürenin ardından ötenazi yapılmasını da içeren teklif, uzun süredir ülke kamuoyunda öne çıkan konularından biri oldu. Abdullah Güler, 19 Haziran'da özel yayıncı CNN Türk'e verdiği röportajda "Ötenazi olması lazım" dedi. Haberin detayları için okumaya devam edin.

Akp'nin Sokak Köpeği Tasarısına Ötenazi Maddesi De Dahil Edilmeli

Sokak Hayvanlarının Uyutulması Ne Demek

Tasarıya göre saldırganlık gösteren, sürü oluşturan, anatomik bozukluğu olan veya kuduz riski taşıyan köpekler toplanacak. İnsanlar için tehdit unsuru olarak değerlendirilmeyen köpeklerin ise sokaklarda kalmasına izin verilecek. Barınaklarda yaşayabilecek durumda olan köpeklere sahiplendirilmek için bir aylık süre verilecek. Sürecin sonunda sahiplendirilemeyen köpeklere ötenazi uygulanacak.

Konuyla ilgilş Abdullah Güler, "Kuduz riski taşıyan, hasta, sahiplenilemeyen, beslenmesi zor olan hayvanlarımız var. Bu nedenle barınaktaki diğer hayvanların sağlığını da korumak zorundasınız" dedi.

Thatsomiyav İfşa Olayı Nedir? Fotoğraflar ve Videolar Gerçek mi? Thatsomiyav İfşa Olayı Nedir? Fotoğraflar ve Videolar Gerçek mi?

Mecliste Görüşülecek

Ötenazi kararının barınak veterinerleri ve kamu yöneticileri tarafından alınmasıyla uygulamanın yasada "öldürme" veya "uyutma" değil "ötenazi" olarak tanımlanacağını bildirdi. Tartışmalı tasarının Temmuz ayında parlamento tatile girmeden önce sunulması bekleniyor.

Son zamanlarda köpek saldırıları ve kovalamaca sonucu meydana gelen, bazıları ölümle sonuçlanan trafik kazalarına ilişkin medya haberlerinde artış yaşandı.

Güler, yasa taslağının bu tür olaylardan etkilenen kişilerle yapılan kapsamlı istişareler sonrasında hazırlandığını söyledi. "Sokaklar hayvanlar için güvenli alan değil. Soğuk var, açlık var, saldırılar var, hastalıklar var o yüzden hayvanlarımızın güvenli alanlara götürülmesi gerekiyor." dedi.

Yeni Cezalar Yolda

Tasarıya göre barınaklara alınan veya sokağa bırakılan köpekler kısırlaştırılacak. Bunun dışında tasarı yeni cezalar da getiriyor. Hayvanları başka ilçelerde veya ormanlık alanlarda toplayıp terk edenlere hayvan başına 50 bin lira para cezası verilecek. Ayrıca hayvanları sahiplenip daha sonra terk edenlere veya yasa dışı yetiştiriciliğe karışanlara uygulanan 5 bin liralık cezanın da 50 bin liraya çıkarılacağı belirtildi.

Hayvan hakları grupları ötenazinin insanlık dışı olduğunu savunuyor ve kısırlaştırma programlarının iyileştirilmesine ve sorumlu evcil hayvan sahipliğinin teşvik edilmesine yönelik daha fazla kaynağın yönlendirilmesini savunuyor. AKP yetkilileri ise tekliflerine İngiltere, İtalya ve Portekiz'deki benzer uygulamaları örnek gösteriyor.