Üç kişiden biri hafiften şiddetliye kadar şişkinlik (meteorizm) yaşıyor. Bazıları için bu ara sıra olup kısa sürede geçerken bazıları için adeta bir meydan muharebesi gibi geçiyor. Şişkinliğe neyin sebep olduğunu bilmek, onu durdurmanın ilk adımıdır. Daha sonra nedenini tespit ettiğiniz şişkinlikten kurtulmanın birçok yolu olacaktır.

Şişkinliğin Yaygın Nedenleri

27 Bin Sağlık 1

En Çok Tercih Edilen Diyet Çeşitleri En Çok Tercih Edilen Diyet Çeşitleri

Şişkinlik, gastrointestinal (GI) kanalınız hava veya gazla dolduğunda meydana gelir. Bunun gerçekleşmesinin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Hormonal değişiklikler ve adet kanaması nedeniyle oluşan sıvı tutulumu
  • Sindirim sisteminiz yiyecekleri işlemeye çalışırken oluşan gıda hassasiyetleri veya intoleransı
  • Gastrointestinal reflü hastalığı (GÖRH) , Crohn hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) dahil olmak üzere sindirim bozuklukları
  • Sakız çiğnemek, pipet kullanmak veya hızlı yemek yemek gibi yaşam tarzı alışkanlıkları
  • Şişkinliği Nasıl Önleyebilirsiniz?
  • Şişkinlik riskini azaltmanıza yardımcı olabilecek basit yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerini hayatınıza uygulayabilirsiniz.

1. Hareket Edin

Egzersiz şişkinliği önlemek için yardımcı olabilir. Yemekten sonra hareket etmek, ciddi şişkinlik ve ağrı oluşmadan önce sıkışan gazın salınmasına yardımcı olur.

2. Yavaş ve Dikkatli Yiyin

Yemek yeme davranışınızı değiştirmek, o yemeğin karnınızı nasıl etkilediğini değiştirebilir. Yavaş yiyin ve yemek yerken konuşmayın, böylece yemeğinizle birlikte yuttuğunuz hava miktarını azaltmış olursunuz. Şişkinliğinizin aşırı yemeye bağlı olabileceğini düşünüyorsanız, daha küçük öğünler halinde daha sık yemeyi deneyin. GI sisteminiz, bir seferde yalnızca daha az miktarda yiyeceği işlemesi gerektiğinde daha iyi sonuç verebilir.

3. Fazla Hava Yutmamaya Çalışın

Yemek yerken ve içerken hava yutmak doğaldır. Ancak çok fazla hava yutarsanız, bu hava sindirim sisteminizde sıkışır. Yuttuğunuz hava miktarını azaltmak için şu üç yaşam tarzı alışkanlığını ortadan kaldırabilirsiniz:

  • Genellikle sindirimi zor ve şekerlerle tatlandırılmış sakız
  • Gazlı içeceklerin tüketilmesi
  • Havayı sindirim sisteminize kadar gönderen pipetler kullanmak

4. Gazlı Yiyeceklerden Kaçının

Bazı yiyeceklerin vücuttaki sindirimi daha zordur ve bu da gaz, kabızlık ve şişkinliğe neden olabilir. Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi turpgiller ailesinden sebzeler dahil olmak üzere gaz yapan birçok yiyecek (tam tahıllı ürünler ve bazı sebzeler dahil) sindirimi zor doğal şekerler içerdiği için bunlardan kaçınmak gerekir. Örnek olarak:

  • Pek çok işlenmiş gıdada kullanılan ve soğan ve kuşkonmaz gibi sebzelerde bulunan fruktoz,
  • Birçok tam tahıllı üründe ve fasulyede bulunan rafinoz,
  • Şekersiz gıdalarda kullanılan ve bazı meyvelerde (elma, şeftali, armut ve kuru erik) bulunan sorbitol verilebilir.