Henüz konuyla ilgili net bir haber bulunmuyor. Ama geçtiğimiz günlerde Bugatti firmasının CEO’su Mate Rimac sentetik yakıtla çalışan araçlar yapmak istediklerini ve müşterinin evlerine kurulacak üretim istasyonlarıyla da araç sahiplerinin kendi yakıtlarını yapabileceğini belirtmiş. Bu büyük markanın yaptığı hamle tutarsa, elektrikli araç üretmek istemeyen büyük markalarda aynı yolu izleyebilirler.
Sentetik Yakıt, Elektrikli Araçlara Rakip Olabilir
Dünyada ilklim krizine dair emarelerin görülmeye başladığı şu günlerde artık insanlar daha fazla doğaya zarar vermek istemiyorlar. Bunun içinde birçok sürücü karbon emisyonu az olan araçlara yöneliyor. Şimdilik dizel ve benzinli araçların ikamesi elektrikli araçlar oldu. Ama ilerleyen dönemlerde sentetik yakıtlar elektrikli araçları da geride bırakabilir.
Elektrikli araçlar egzoz gazı salmadığı için çevre dostu görülüyor. Ama ilerleyen dönemde bu araçların lityum temelli bataryaları eskimeye başladığında ortaya büyük bir atık krizi çıkacak. Eskiyen bataryaların geri dönüştürülmesiyle ilgili birkaç fikir olsa da henüz bu bataryaların temiz bir şekilde yeniden kazanılmasını sağlayacak net bir yöntem yok.
Ayrıca dizel ya da benzinli araçların şimdilik elektrikli araca dönüştürülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Yani insanlar elektrikli araç aldıkça hurdalıklar daha da büyüyor. Bu araçların metal kısımları sanayide kullanılmak üzere hammadde haline getirilse de kalan kısımları ne yazık ki doğada toprağı kirleterek çürümeyi bekliyor.
Sentetik yakıtlara gelirsek, içten yanmalı araçları çalıştırabilen bu yakıt dizel ve benzine göre doğayı çok daha az kirletiyor. Bu ürünü kullanmak için herhangi bir motor dönüşümüne gerekte olmuyor. Yakıtın üretiminde hidrojen ve karbon kullanıyor. Hidrojen suyun ayrıştırılmasından, karbon ise havadan toplanıyor.
Tabii ki sentetik yakıtlarında olumsuz yanları bulunuyor. Ama elektrikli araçlar kadar atık çıkarmaması ve içten yanmalı motorları olan araçları kullanmayı imkân vermesi bu ürünü çok daha kullanışlı kılıyor.