USD35,45
%-0.07
EURO36,48
%-0.29
GBP43,33
%-0.02
BIST9.739,72
%0.25
GR. ALTIN3.062,43
%0.3
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Sahipsiz Hayvanlar İçin Müjde! İlk 5 Madde TBMM’de Onaylandı

Sahipsiz Hayvanlar İçin Müjde! İlk 5 Madde TBMM’de Onaylandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk beş maddesini kabul etti. Bu değişiklikler, sokak hayvanlarının korunması ve rehabilitasyonu konusundaki mevcut uygulamalarda önemli yenilikler getiriyor.

Kanunun Kabul Edilen Maddeleri

TBMM'den Ortak Bildiri Filistin ve İsrail'i Kalıcı Barışa Yönelik Müzakerelere Başlamaya Davet Ediyoruz

Yeni düzenlemeler kapsamında, sahipsiz hayvanların tarım ve orman bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlandı. Ayrıca, uygulamadaki tereddütlerin önüne geçmek amacıyla “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılmasıyla birlikte hayvan bakımevi tanımında da değişiklik yapıldı. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevleri, Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olarak tanımlandı.

Yeni kanuna göre, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması sağlanacak. Bu kapsamda, bakımevleri dışında bir hayvana bakmak ancak yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek suretiyle mümkün olabilecek.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlamak üzere hayvan bakımevleri kuracak ve eğitim çalışmaları yürütecek. Bu bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak ve doğru ve güncel veri sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Ötenazi Uygulamaları ve Yeni Düzenlemeler

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak fiilleri yasak kapsamına alındı.

TBMM’de Oturum Arası

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5’inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Sahipsiz Hayvanlar İçin Müjde! İlk 5 Madde TBMM’de Onaylandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.