TBMM Genel Kurulu, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesini kabul etti. Bu değişiklikler, sokak hayvanlarının korunması ve rehabilitasyonu konusundaki mevcut uygulamalarda önemli yenilikler getiriyor.

Kanunun Kabul Edilen Maddeleri

TBMM'den Ortak Bildiri Filistin ve İsrail'i Kalıcı Barışa Yönelik Müzakerelere Başlamaya Davet Ediyoruz

Yeni düzenlemeler kapsamında, sahipsiz hayvanların tarım ve orman bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlandı. Ayrıca, uygulamadaki tereddütlerin önüne geçmek amacıyla "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılmasıyla birlikte hayvan bakımevi tanımında da değişiklik yapıldı. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevleri, Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olarak tanımlandı.

Youtube Çöktü mü? Neden Açılmıyor 2024 Eylül Youtube Çöktü mü? Neden Açılmıyor 2024 Eylül

Yeni kanuna göre, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması sağlanacak. Bu kapsamda, bakımevleri dışında bir hayvana bakmak ancak yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek suretiyle mümkün olabilecek.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlamak üzere hayvan bakımevleri kuracak ve eğitim çalışmaları yürütecek. Bu bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak ve doğru ve güncel veri sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Ötenazi Uygulamaları ve Yeni Düzenlemeler

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak fiilleri yasak kapsamına alındı.

TBMM'de Oturum Arası

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Editör: Şahsüver ÇITIR