JAMA Internal Medicine'da yayınlanan yeni bir araştırma, kilo kaybı ve kalp sağlığı için günde 10 bin adım atmanın mı yoksa belirli bir süre egzersiz yapmanın mı daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Uzun zamandır günde 10 bin adım atmak, sağlıklı yaşamın altın standardı olarak kabul ediliyordu. Ancak, Brigham ve Kadın Hastanesi’nde yapılan bir çalışma, adım sayısı yerine egzersize ayrılan sürenin de benzer faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor.

62 Yaş Üstü 15 Bin Kadının 4 Yıllık Verileri İncelendi

Sağlıklı Yaşam İçin Günde 10 Bin Adım Şart

Bu araştırmada, 62 yaş üstü yaklaşık 15.000 kadının dört yıllık verileri incelendi. Katılımcılar, kondisyon takip cihazları ile günlük aktivitelerini ölçtü ve her yıl sağlık anketlerini doldurdu. Araştırmacılar, günde 8.000 ila 8.500 adım atan kadınların, günde yaklaşık 3.000 adım atanlara kıyasla kalp hastalığı riskini yüzde 40 oranında azalttığını buldu. Aynı risk azalmasının, günde 75 dakika egzersiz yapanlar için de geçerli olduğu görüldü.

10 Bin Adıma Alternatif Egzersiz Yöntemleri İncelendi

JAMA Internal Medicine'da yayınlanan bu çalışma, günde 10 bin adım kuralını sorgulayan birçok yeni rapordan biri. Araştırmanın baş yazarı Dr. Rikuta Hamaya, genç bireyler için tenis, futbol, yürüyüş veya koşu gibi aktivitelerin adımlarla kolayca takip edilebileceğini, ancak bisiklete binmek veya yüzmek gibi aktivitelerin süreyle daha iyi izlenebileceğini belirtti. Hamaya, "Fiziksel aktivite kılavuzlarının birden fazla yol sunması önemlidir, çünkü her tür hareket sağlığımıza faydalıdır." dedi.

Katılımcıların Yüzde 4'ü Kalp Hastalığına Yakalandı

Araştırmaya, 62 yaş üstü ve kalp hastalığı veya kanseri olmayan 14.399 kadın katıldı. 2011 ile 2015 yılları arasında, katılımcılar kalçalarına takılan bir fitness takip cihazı ile sürekli olarak izlendi. Her yıl sağlık alışkanlıklarına dair anketler dolduruldu. Katılımcılar ortalama haftada 62 dakika orta-şiddetli egzersiz yaptı ve günde toplam 5.183 adım attı. 2022 yılına kadar yapılan takipte, katılımcıların yüzde 9'u hayatını kaybetti ve yüzde 4'ü kalp hastalığına yakalandı.

Daha Fazla Egzersiz Yapanların Ölüm Riski Yüzde 40 Azaldı

Araştırma, en fazla egzersiz yapan veya en fazla adım atan kişilerin, en az egzersiz yapan veya en az adım atan kişilere kıyasla kalp hastalığı ve ölüm riski yüzde 40’a kadar azaldığı görüldü. Araştırmacılar, "Bulgular, hastaların ölüm veya kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için adımlı veya zamanlı bir hedef arasında seçim yapabileceklerini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Tayvan’da M Çiçeği Salgını: Yeni Vaka Sayısı 400’ü Aştı Tayvan’da M Çiçeği Salgını: Yeni Vaka Sayısı 400’ü Aştı

Ortaya çıkan bulgular, egzersiz hedeflerini belirlerken yalnızca adım sayısına odaklanmanın gerekli olmadığını, aynı zamanda egzersiz süresinin de dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR