Protezlerle gülüşünüz daha güzel görünebilir, özgüveniniz ve sosyal konforunuz artabilir. Protez dişleri olan kişilerin, dişlerinin iyi durumda kalması ve uzun yıllar sağlıklı şekilde kullanımı için uygun şekilde bakım yapılması zorunludur. Asayiş Haber olarak bu yazımızda takma dişler hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

İnsanlar Neden Protezlere İhtiyaç Duyar?

Protez dişler  doğal dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybetmiş kişilerde kullanılır. Yaşa bağlı diş kaybı, travma veya diş hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden dolayı protezler gerekli olabilir. Sebep ne olursa olsun, diş kaybı kişinin kendine güvenerek yeme, konuşma ve gülümseme kapasitesini olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilir.

Protez Dişi Olan Kişilerin Bilmesi Gerekenler

Protezlerin bakımının doğru yapılması onların uzun yıllar dayanmasını sağlar. İşte onlar hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Doğru protez temizleyiciyi kullanın

Mevcut herhangi bir protez temizleyicinin kullanılması takma dişlerinize zarar verebilir. Bazı temizleyiciler yalnızca belirli protezlere uygun olduğundan etiketleri dikkatlice okumalısınız. Hangi temizleyiciyi kullanacağınıza karar vermek için yardıma ihtiyacınız varsa diş hekiminize danışın. Takma dişlerinizi mahvetme ve pahalı onarımlara maruz kalma riskine girmektense doktora danışmak her zaman mantıklıdır.

2. Onları gerçek dişler gibi fırçalayın

Takma dişler, adı üstünde takma olabilir ancak bu, onları fırçalamamanız gerektiği anlamına gelmez. Normal dişler gibi onları da günde iki kez fırçalamalısınız. Diş hekiminizin önerdiği diş fırçasını kullanmanız da önemlidir. Takma dişlerin bakımı çok önemlidir çünkü yiyecek parçacıkları aralarına sıkışabilir ve bu da bakteri oluşumuna ve ağız kokusuna neden olabilir. Temizlik konusunda diş macununun yanı sıra kabartma tozu da kullanabilirsiniz çünkü bu, dişler hasar görmeden beyaz ve temiz kalmalarına yardımcı olabilir.

3. Hasarı kendi başınıza onarmaya çalışmayın

Kırık protezlerinizi tek başınıza onarmaya çalışmak yerine diş hekiminize götürün. Durumu tek başınıza çözmeye çalışmak yarardan çok zararla sonuçlanabilir. Diş hekimleri, takma dişlerle ilgili herhangi bir sorunu nasıl doğru bir şekilde çözebileceklerini bilir.

4. Bazı yiyeceklerden kaçının

Dijital Detoks Sayesinde Daha İyi Hissetmek Mümkün Dijital Detoks Sayesinde Daha İyi Hissetmek Mümkün

Hasar veya rahatsızlıktan kaçınmak için, takma diş kullanıyorsanız ne yediğinize dikkat etmelisiniz. Karamel ve sakız gibi yapışkan ve sert yiyecekler, protezlerin hareket etmesine veya kırılmasına neden olabileceğinden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert etler veya sert sebzeler gibi çok fazla çiğneme gerektiren yiyecekler rahatsızlığa neden olabilir veya protezlerinizi gevşetebilir. Bunların yanı sıra çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden de kaçınmak iyi bir fikirdir çünkü bunlar protezlerinizin uyumunu bozabilir.

5. Gecelik bir protez bakımı rutini belirleyin

Bakteri birikimini ve hastalıkları önlemek için protezlerinizi yatmadan önce temizleyin. Bu şekilde olası ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.