1975 Almanya doğumlu Prof. Dr. Ali İlseven, ailesi Kafkasya göçmeni olan Mevlevi kökenli bir aileden gelmektedir. Organik kimya alanında uzmanlaşan İlseven, Rusya Devlet Üniversitesi'nde doçentlik görevinden 2013 yılında ayrılarak Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarına eğitimler vermeye başlamıştır. Yan dal olarak seçtiği psikoloji üzerine yüksek lisans yapmış ve tasavvuf eğitimine çocukluğunda dedesi Ümmet Efendi'nin vasıtasıyla başlamıştır. Üniversite yıllarında Moskova başta olmak üzere Orta Asya kültürleri ve şaman enerjileri üzerine uluslararası araştırmalar yapmıştır.

IBAN ile Para Gönderirken Açıklamaya Ne Yazılmalı? İşte Cezası IBAN ile Para Gönderirken Açıklamaya Ne Yazılmalı? İşte Cezası

Prof. Dr. Ali İlseven Kimdir?

1995 yılında başladığı NLP, quantum felsefesi, EFT, hipnoz teknikleri ve yaşam koçluğu eğitimlerini Amerika, Rusya ve Türkiye'de alarak alanında en üst master seviyesine ulaşmıştır. Bugüne kadar bilimsel ve kişisel gelişim alanında 53 kitabı yurt dışında, 9 kitabı ise Türkiye'de yayınlanmıştır. Ancak son dönemde Ali İlseven’in adının karıştığı bir skandal, akademik kariyerine gölge düşürdü.

Sahte Üniversite ve Dolandırıcılık İddiaları

Ali İlseven'in uzaktan eğitim verdiği ve 4 bine yakın öğrencisi olduğu iddia edilen Yeni Pazar Üniversitesi'nin aslında var olmadığı ve sahte diplomalar verdiği ortaya çıktı. Mağdurların şikayetleri üzerine çeşitli başvurular yapıldı ve dolandırıcılık iddiaları yargıya taşındı.

Mağdurlar adına Avukat Dilara Damla Öksüz, İstanbul Anadolu Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurdukları sahte üniversite siteleri ile yürütülmektedir. Ali İlseven ve Damla İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak, kayıt olan insanlara sahte diploma vermektedir. Bu diplomaların Türkiye'de YÖK denkliği bulunduğu ve 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratmaktadır. Hiçbir akademisyeni, kampüsü, mütevelli heyeti olmayan ve hiçbir hükmü olmayan üniversite görünümlü internet siteleri kurup hukuka aykırı biçimde faaliyet göstermektedir."

Bu gelişmeler, Ali İlseven’in bilim ve eğitim camiasındaki itibarını ciddi şekilde zedelemiştir. Olayın hukuki süreci devam ederken, mağdurların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için çalışmalar sürmektedir. Sahte diplomalarla kandırılan bireylerin haklarını arama süreci, kamuoyunun da dikkatini çekmiş ve geniş yankı uyandırmıştır.

Editör: Şahsüver ÇITIR