Kara Delik AraştırmasıPek çok araştırma konusu ile bilimin farklı dallarına imzasını atmış olan Oxford Üniversitesi, dünyaca konuşulacak araştırmalarına bir yenisini daha ekledi. Oxford Üniversitesi’nin araştırma ekibi, gerçekleştirdiği bu araştırma kapsamınca yer çekimini olabildiğince güçlü halinde gözlemlemeye çalıştı.

Eski İsrail Savunma Bakanı Gazze’ye İnsani Yardımlar Durmalı Eski İsrail Savunma Bakanı Gazze’ye İnsani Yardımlar Durmalı

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bu araştırmayı takiben yine bir Oxford araştırma ekibi, ikinci bir araştırma konusunu daha gözler önüne serdi. İkinci Oxford ekibi ise bu araştırmasında daha büyük ve çok daha uzakta bulunan kara deliklerin ilk görüntülerini çekebilmeyi tasarlıyor.

Oxford Ekibi X Işını Verilerini Kullandı

Oxford Üniversitesi'ne mensup bir grup araştırmacı, araştırmaya konu olan kara delikleri daha doğru anlayabilmek adına X ışını verilerini kullandı. Araştırma ekibinin bu inceleme esnasında hassasiyetle üzerinde durduğu nokta ise yer çekimini olabildiğince güçlü haliyle gözlemleyebilmekti.

Einstein'ın teorisine baktığımızda ise parçacıkların kara delik çevresine yakınlaştıkça dairesel yörüngelerini emniyetli bir biçimde takip edebilmelerinin imkânsız olduğu bilgisine varıyoruz.

Bu noktada hem Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına hem de Einstein'ın teorisine konu olan dalma bölgesi şu şekilde açıklanıyor: Parçacıklar dairesel yörüngeleri takip etmek yerine nesnelere doğru dalmakta ve oluşan bu bölgeye “dalma bölgesi” adı verilmektedir.

Ünlü Bilim İnsanının Teorisi, İlk Kez Kanıtlanmış Oldu!

Albert Einstein'ın günümüzden çok önce bu teoriyi öne sürdüğü ancak tam bir kanıta ulaşmadığı bilinmektedir. Bu durumu Oxford fizik bölümünden araştırmacı Dr. Andrew Mummery, şu ifadeleri ile özetliyor: “Einstein'ın tasarısı, bu son dalma bölgesinin var olduğunu öne sürüyordu ancak bu bir öngörüden ibaretti ve bunun meydana geldiğini ilk defa kanıtlayabildik.”.

Yine aynı araştırmacı, söylemlerinde yer çekimi teorisini anlayabilme noktasında gerçekleştirdikleri kara delik incelemesi sayesinde, aslında oldukça heyecan verici, yepyeni bir gelişimin temsilcisi olduklarını ifade etti. Bu ifadelere ek olarak; kara delikleri araştırmaları sayesinde bunların çevresindeki son alanı da inceleyebilmeye olanak bulduklarını söyledi.

Oxford araştırmacılarının dile getirdikleri bir diğer dikkat çekici gerçek ise “dalma bölgesi” adı verilen alanın tespitinin yapılıp yapılamayacağına dair uzun yıllardır astrofizikçiler ile aralarında sayısız tartışma yaşandığına işaret ediyor.

2.Araştırmanın Hedefi İse Daha Uzaktaki Kara Deliklerin İncelenebilmesi

Dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi araştırma ekibi, birkaç yıldır konuya ilişkin çalışmalarını genişletebilmek adına farklı modeller geliştirmektedir. Araştırmacı grubun çok yakın zamanda yayınlanan çalışması, hem X ışını teleskoplarının hem de uluslararası kapsamda uzay istasyonundan gelen verilerin kullanımı ile bulunmuş ilk onaylı tespitini gösteriyor.

Araştırmalarına hızla devam etmekte olan Oxford Üniversitesi, bu kez ikinci bir araştırma ekibini görevlendirdi. Planlanan araştırma kapsamına göre ikinci evrede sahneye çıkan bu Oxford ekibi, yılın sonlarına doğru bu kez daha büyük olan ve daha uzakta bulunan kara delikleri incelemeyi planlarken hedef, bu kara deliklerin ilk görüntülerini yakalayabilmek!..

Editör: Şahsüver ÇITIR